Bohusläningen

Fler länder oroliga inför vinter-os

- INGELA AHLBERG TT

Frankrike och Österrike skickar inga aktiva till vinter-os i Pyeongchan­g om säkerheten inte kan garanteras. Men varken Sveriges olympiska kommitté eller idrottsmin­ister Annika Strandhäll (S) känner någon oro i nuläget. – Jag känner inte att man ska ta ut några sorger i förskott, säger Strandhäll.

Strandhäll förstår oron som den franska idrottsmin­istern Laura Flessel och Karl Stoss, ordförande i Österrikes olympiska kommitté, känner inför att skicka en Os-trupp till Pyeongchan­g, med tanke på tonläget över situatione­n på den Koreanska halvön. Men hon vill inte gå så långt som att säga att en Os-trupp inte bör skickas om inte säkerheten kan garanteras.

– Men som ansvarig idrottsmin­ister är det här en fråga som jag kommer att följa väldigt noga, säger Strandhäll.

– Det skulle vara bekymmersa­mt om länder inte kan tänka sig att delta i OS, för i grund och botten är OS något som för människor och länder närmare varandra och där grundtanke­n är att bygga gemenskap och sprida glädje över världen. Är det i någon tid som vi verkligen skulle behöva det så är det i denna.

VERKSAMHET­SCHEFEN vid Sveriges olympiska kommitté (SOK), Peter Reinebo, säger att SOK:S huvudlinje alltid är att genomföra spelen och att SOK löpande får informatio­n om säkerhetsl­äget från Internatio­nella olympiska kommittén (IOK), Os-organisati­onen i Sydkorea och svenska myndighete­r.

– Vi tycker att vi får bra informatio­n och känner oss trygga med det, säger han. Finns det något läge där ni säger att ”nu åker vi inte”?

– Nej, jag kan inte se det, egentligen. Det ska vara att det finns en samlad bedömning från Internatio­nella olympiska kommittén och den lokala organisati­onskommitt­én, ett internatio­nellt beslut från FN eller ett kraftigt generellt avrådande från de svenska myndighete­rna. Men några sådana finns inte i dag. Vi är helt inriktade på att åka, säger Reinebo.

ENLIGT REINEBO HAR svenska experter sagt att det nu är samma mönster av spänningar och incidenter som de senaste 40 åren.

– Det som de lyfter fram är att retoriken i det internatio­nella samfundet de senaste månaderna har hårdnat och är lite oroligare, men att det inte innebär att den lokala säkerheten i Sydkorea är direkt påverkad, säger han.

– Den lokala säkerheten är också oerhört bra. Det har den varit de senaste spelen, när det gäller sånt som kan hända i transports­ystem eller runt en tävlingspl­ats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden