Bohusläningen

Christine – ingen mj

MUSIKAL: CHRISTINE TAR FÖR SIG I NYA FANTOMEN PÅ OPERAN

-

Frida om Sofie:

”Det är en fröjd att dela roll med henne, vi har samma idé och vilja att det ska bli ett starkt kvinnoport­rätt, det är hennes egen styrka som gör det, ingen annan som formar hennes öde. Och så sjunger Sofie som en gud.”

Sofie om Frida:

”Det har varit så givande för vi har haft så mycket diskussion­er och Frida är så klok och smart så man har kommit vidare i tankarna och utvecklats tillsamman­s. Hon har en så stor scenisk närvaro och tydlighet.”

Så säger den svenska sopranen Frida Engström, som delar på den kvinnliga huvudrolle­n som Christine Daaé med två andra artister: åländska Sofie Asplund och Hanna-liina Võsa från Estland (som ansluter senare i höst).

De två sistnämnda var med när den här versionen av The phantom of the opera hade urpremiär på Finlands Nationalop­era i Helsingfor­s för två år sedan.

MUSIKALEN ÄR OMGÄRDAD av ett strikt regelverk, så förändring­arna är måttliga. Förutom skildringe­n av Christine har ny scenografi och kostym tagits fram, bland annat har Fantomen fått en nydesignad ansiktsmas­k.

Den största skillnaden är ändå att musikalen för första gången framförs på en operascen, med stor orkester och operakör.

– I och med att det här är en större version där man delvis får sjunga med sin operaröst så passar det bra, säger Sofie Asplund, som spelar Christine i premiären.

När världens mest sedda musikal nu kommer till Göteborgso­peran är det med en tuffare kvinnlig huvudroll i centrum. – Det är en Christine med jäkligt mycket power.

BÅDE HON OCH Frida Engström jobbar mest med opera, vilket gör Christine till något av en utmaning.

– Jag har fått jobba mycket med att lätta upp min operaklang. När de hörde mig första gången sa de att jag lät lite för mogen, hon ska ju vara väldigt ung, säger Frida Engström.

”Hon börjar väldigt svag och slutar väldigt stark”

 ??  ?? FAJT. Tobias Ahlsell som Raoul i duell med Fred Johanson som Fantomen.
FAJT. Tobias Ahlsell som Raoul i duell med Fred Johanson som Fantomen.
 ??  ?? DRAMA. Kyrkogårds­scenen är Frida Engströms favorit. ”Det så otroligt vackert skrivet och så gillar jag dramatiken i den”
DRAMA. Kyrkogårds­scenen är Frida Engströms favorit. ”Det så otroligt vackert skrivet och så gillar jag dramatiken i den”
 ??  ?? DUBBELT. Sofie Asplund och Frida Engström delar på rollen som Christine Daaé.
DUBBELT. Sofie Asplund och Frida Engström delar på rollen som Christine Daaé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden