Bohusläningen

Täta barnkängo r kan innehålla gift

Årets vinterkäng­or för barn är mer vattentäta än någonsin, visar vårt nya test. Men flera testade skor innehöll miljögifte­r.

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

”PFOA bryts inte ned i naturen och kan till slut hamna i våra livsmedel vilket så klart inte är bra” DANIEL BORG toxikolog, Kemikaliei­nspektione­n

Resultaten från årets test av vinterskor för barn är både glädjande och nedslående. Å ena sidan har vi aldrig sett så bra resultat överlag när det gäller funktionen. Å andra sidan visade den kemiska analysen att två par skor, från Superfit och Ecco, innehöll det miljöfarli­ga ämnet PFOA i högre halter än vi hittat tidigare.

ÄMNET HAR TIDIGARE använts i textila material på grund av dess vattenoch smutsavstö­tande förmåga. Men PFOA har funnits med på EU:S lista över särskilt problemati­ska kemikalier i flera år och i våras togs ett beslut om att förbjuda det från och med 2020. Ämnet är klassat som reprodukti­onsstörand­e och misstänkt cancerfram­kallande.

– Det innebär ingen akut hälsorisk i de halter ni hittat. Men PFOA bryts inte ned i naturen och kan till slut hamna i våra livsmedel vilket så klart inte är bra, säger Daniel Borg, toxikolog på Kemikaliei­nspektione­n.

Eccos skor innehöll 7,66 mikrogram/m2 och Superfit innehöll 7,29. Halterna i skorna klarade EU:S kommande gränsvärde som är satt per kilo. Men jämför man med textilbran­schens gränsvärde per yta, som även är lag i Norge, har detta överskridi­ts detta flera gånger om.

BÅDE ECCO OCH Superfit ställde sig frågande till resultaten. Båda garanterar att PFOA inte används i produktion­en.

Eccos förklaring är att man råkat skicka in fel skor – från en tidig provkollek­tion som inte säljs i butik. Eftersom Testfakta i och med det inte kunnat vara säkra på Eccos övriga resultat i testet, redovisas inga siffror och Ecco får därmed inget slutbetyg i vår tabell.

Då analysresu­ltaten förvånade köpte Testfakta in ytterligar­e ett par skor vardera från Superfit och Ecco. Ingen av dessa visade sig innehålla PFOA.

Att två skor av samma modell kan få så skilda analysresu­ltat är inte ovanligt, enligt Ines Anderie, kemist vid det tyska laboratori­et PFI som utfört testet.

– Skorna kan till exempel komma från olika batcher, ha olika produktion­sdatum eller tillverkas vid olika fabriker, säger hon.

PFOA BEHÖVER HELLER inte ha använts medvetet i produktion­en utan kan ha uppstått som en restproduk­t vid användning­en av andra tillåtna PFAS, som är samlingsna­mnet för hela gruppen fluorerade ämnen.

På Superfit kan man inte svara på huruvida man använder andra Pfas-ämnen i tillverkni­ngen – vilket inte förvånar Daniel Borg vid Kemikaliei­nspektione­n.

– Tyvärr vet vissa tillverkar­e inte vilka Pfas-ämnen som finns i deras produkter då tillverkni­ngen kan ske i flera led. Vi anser dock att man inte bör använda PFAS alls där det finns alternativ, vilket det gör för fritidsklä­der. Dels kan de tilllåtna variantern­a brytas ned till PFOA och dels vet vi för lite om de generella hälsoriske­rna med dessa ämnen, säger han.

EFTERSOM SUPERFIT KAN innehålla miljöfarli­ga kemikalier har Testfakta beslutat att inte utse någon testvinnar­e i år. Det finns också gott om andra bra alternativ. Aldrig tidigare har vi sett så bra resultat vad gäller vattentäth­eten – ingen av skorna fick riktigt dåliga värden.

Det som däremot skiljde skorna åt var hur bra de andas. Här var skorna med Gore-tex-material överlägsna, medan exempelvis Din Sko knappt andades alls.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden