Bohusläningen

Ny större flygmodell

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: En ny större flygmodell som tar 50 passagerar­e i stället för 34 trafikerar nu linjen mellan Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats och Bromma.

Tidigare var ofta flygplanen fullbokade mellan Bromma och Trollhätta­nvänersbor­gs flygplats. Nu finns en större modell med plats för 50 passagerar­e.

Sedan en kort tid har modellen Saab 340 bytts ut till Fokker 50 på flygbolage­t Bras linje mellan Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats och Bromma.

– Vi hade en genomsnitt­lig beläggning här tidigare på 75 till 80 procent och det är inte bra då det innebär att många avgångar är fullbokade, säger Christian Clemens, vd på flygbolage­t Bra.

TIDIGARE FANNS DET plats för 34 passagerar­e, nu har man alltså ökat till 50.

– Det är också rymligt och betydligt mer utrymme för passagerar­na och tystare, säger Åsa Lynxell som arbetar som flygvärdin­na på linjen.

Hon visar runt på sin arbetsplat­s inne i kabinen.

– Jag har arbetat tidigare i den här modellen på Skyways och det är en underbar flygmaskin, säger Åsa Lynxell, som har en lång erfarenhet som flygvärdin­na.

Linjen från Trollhätta­n till Bromma har betydligt fler passagerar­e och fulla avgångar än rutten åt andra hållet.

– Det märks att morgonture­rna från Trollhätta­n ofta är fullbokade och samma är det på eftermidda­gen från Stockholm, säger Christian Clemens.

När det gäller inrikesfly­g är det viktigt att det finns en flexibilit­et.

– Om man sitter på ett möte och det drar ut på tiden ska man enkelt kunna boka om och då gäller det att det finns lediga platser på nästa flyg.

DET SOM OROAR Christian Clemens mest är debatten om en höjd flygskatt.

– Med högre skatt kanske tre, fyra procent färre flyger och då är risken stor att de mindre regionala flygplatse­rna måste stänga. Så har det blivit i Norge.

I stället för att höja skatten så tycker Christian Clemens att det är mycket bättre för miljön om flygbolage­n byter ut sina flygplan till moderna som har mindre påverkan på miljön. Dessutom kan biobränsle användas, vilket Bra redan använder i Halmstad.

– Till år 2050 ska de fossila utsläppen halveras globalt, vi har sagt i Sverige att vi ska nå detta mål 2030 och inom Bra redan 2025.

I UMEÅ BYTTE Bra ut sina flygplan från gamla Saab 2000-serien till nya samtidigt som 45 procent byttes ut till biobränsle.

– Utsläppen gick ned 67 procent med dessa åtgärder, säger Christian Clemens som hoppas att även Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats kan börja med biobränsle.

Han tycker att inrikesfly­gen är en viktig del i en fungerande infrastruk­tur.

”Jag har arbetat tidigare i den här modellen på Skyways och det är en underbar flygmaskin” ÅSA LYNXELL flygvärdin­na

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYTT PLAN. Åsa Lynxell , flygvärdin­na på Fokker 50 som numera trafikerar sträckan Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats och Bromma.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYTT PLAN. Åsa Lynxell , flygvärdin­na på Fokker 50 som numera trafikerar sträckan Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats och Bromma.
 ??  ?? PILOT. Henrik Melander är pilot som har flugit Fokker 50 en hel del även tidigare.
PILOT. Henrik Melander är pilot som har flugit Fokker 50 en hel del även tidigare.
 ??  ?? PASSAGERAR­E. Den nya flygplansm­odellen har plats för 50 passagerar­e.
PASSAGERAR­E. Den nya flygplansm­odellen har plats för 50 passagerar­e.
 ??  ?? OROAD. Christan Clemens är orolig för att en höjd flygskatt skulle slå ut mindre regionala flygplatse­r.
OROAD. Christan Clemens är orolig för att en höjd flygskatt skulle slå ut mindre regionala flygplatse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden