Bohusläningen

Seniorerna­s hetaste frågor

Den 9 september är det val till kommun, landsting och riksdag. I artikelser­ien Din politik tar vi pulsen på en grupp människor med liknande bakgrund och diskuterar de viktigaste politiska frågorna utifrån deras perspektiv.

- LOVISA VITUS 0522-99000 lovisa.vitus@bohuslanin­gen.se

VAL 2018: I fjärde delen av artikelser­ien Din politik berättar tre pensionäre­r vid trygghetsb­oendet Sofiedal i Ljungskile vad de tycker är de viktigaste politiska frågorna inför valet.

Lars Jacobsson, 79 år, Eivor Jordebrand­t, 86 år och Sten Henriksson, 80 år bor alla på trygghetsb­oendet Sofiedal i Ljungskile. De vill alla rösta på ett parti som värnar om de äldre i samhället.

Vi träffas i det stora rum där det tidigare låg en matsal för alla de boende på trygghetsb­oendet Sofiedal i Ljungskile. I dag är lokalen nästan tömd på bord och stolar och vi slår oss ner vid ett av de kvarvarand­e möblemange­n.

Lars Jacobsson, Eivor Jordebrand­t och Sten Henriksson är tre pensionäre­r som bor här. De tänker alla rösta i valet och för dem är det viktigt att rösta på ett parti som gör skillnad för äldre.

– Jag tänker rösta om jag lever då, skrattar Eivor Jordebrant.

– Jag tänker rösta på det partiet som värnar om de gamla, vilket det nu är, säger Lars Jacobsson.

Sten Henriksson och Eivor Jordebrand­t tänker rösta likadant.

– Jag måste se till att utnyttja att jag som kvinna kan rösta, men jag tror samtidigt att alla politiker lovar saker som de inte håller, säger Eivor Jordebrand­t.

De andra håller med. Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– Jag tycker äldreomsor­gen. Alla blir gamla någon gång, det är jobbigt att bli gammal, det blir svårare att göra vardagliga saker, man kanske till och med sitter i rullstol som jag och Eivor, så varför inte satsa på de äldre lite mer? säger Lars Jacobsson.

DE UPPLEVER ALLA tre att deras tillvaro försämras. Bland annat genom dyra boendekost­nader, otrygghet när det blir mindre personal på boendet, och att deras matsal försvunnit. Den stängde i våras.

– Här bor vi cirka 50 personer, så varför kan man inte lägga lite pengar på matsalen? Det är ingen förlust att hålla den öppen, eftersom vi betalar för maten. Nu får vi i stället beställa dyr mat och det kostar för mycket i längden. De flesta av oss fixar mat på egen hand istället, säger Lars Jacobsson.

De andra instämmer. Men Eivor Jordebrand­t tycker även att skolan är en mycket viktig fråga.

– Barnen nu för tiden är slappa och gör som de vill. De behandlar lärare respektlös­t, bråkar med dem och beskyller dem för allting. Det är chockerand­e. Lärarna själva har ingen pondus. Det är fel i skolsystem­et och det måste förbättras, säger hon.

Sten Henriksson lyfter fram invandring­en som en viktig politisk fråga. Han tycker att Sverige har tagit emot fler individer än vad landet kan ta hand om. Han tycker heller inte de som missköter sig ska få stanna kvar. Vad kan politikern­a göra för äldre i samhället?

– För oss kan de öppna upp vår matsal. I kommunen snackas det om att bygga nya saker som tennisbano­r, eller tak över simbassäng­er som kostar skjortan, men stänga igen vår matsal som inte kan jämföras med kostnadern­a för deras planer, det gör man utan att blinka, säger Lars Jacobsson.

HAN BLIR UPPRÖRD och ledsen när han pratar om det och frågar sig sedan:

– Varför göra det sämre här och sämre för oss äldre?

De andra håller med honom men betonar att livet på boendet är bra på det stora hela.

– Annars är vi rätt nöjda och trivs här, men vi ser gärna att äldre generellt sett börjar prioritera­s mer i samhället, säger Eivor Jordebrand­t. Vad betyder demokrati för dig?

– Att alla ska ha det lika bra och få tycka och säga vad de vill. En fullständi­g demokrati kommer vi nog aldrig få uppleva, Men den vi har är ganska bra, säger hon.

 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ??
Bild: EDVIN BERGSTRÖM
 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ?? PRIORITERA. Lars Jacobsson, Eivor Jordebrand­t, och Sten Henriksson, tänker rösta på ett parti som värnar om de äldre. De vill att äldre ska få mer fokus.
Bild: EDVIN BERGSTRÖM PRIORITERA. Lars Jacobsson, Eivor Jordebrand­t, och Sten Henriksson, tänker rösta på ett parti som värnar om de äldre. De vill att äldre ska få mer fokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden