Bohusläningen

Statens åtgärder ska läggas där de gör mest nytta för lantbruket

-

De drabbade, såväl som övriga medborgare, ska kunna lita på samhället

I en insändare den 7 augusti beskriver centerpart­isterna den allvarliga situation torkan har medfört för landets bönder och den svenska livsmedels­försörjnin­gen. Det var på grund av det som regeringen nyligen presentera­de ett krispaket om 1,2 miljarder kronor till de svenska lantbrukar­na. Till skillnad från Centerns önskelista av orealistis­ka förslag som står i strid med EU:S regelverk, är vårt paket fullt genomförba­rt.

Det extra stödet syftar till att säkra livsmedels­produktion­en, förbättra lantbrukar­nas likviditet och förhindra nödslakt. Huvuddelen ska ge lantbrukar­e med mjölk-, nöt- och lammproduk­tion bättre förutsättn­ingar att klara foderbrist­en och de ökade kostnader som torkan inneburit. En mindre del består i en sänkning av slakteriav­gifterna.

460 miljoner betalas ut redan i år och nästa år skjuter regeringen till ytterligar­e 760 miljoner. Åtgärderna ska utformas i dialog med branschen så att medlen används där de gör störst nytta. Som debat- törerna påpekar har en del av problemen inte uppstått enbart till följd av torkan. Just därför genomför regeringen sedan tidigare ett flertal andra satsningar. C efterlyser regellättn­ader, då har vi ett positivt besked: Flera sådana är redan genomförda eller utreds.

REGERINGEN STÅR I DIALOG med EU och har ansökt om finansiell­t stöd samt bett om undantag från ett antal regler. Jordbruksv­erket har ansökt om att få höja förskottet på vissa stöd, vilket också det skulle stärka lant- brukarnas likviditet markant. Signaler tyder på att vi kan få ett positivt besked kring vår ansökan i september. Jordbruksv­erket, länsstyrel­serna och övriga berörda myndighete­r har därutöver beslutat om olika regellättn­ader och undantag för lantbrukar­e.

Ironiskt nog har Centern själv varit med och orsakat de förseninga­r i utbetalnin­garna av EU:S jordbrukss­töd som de nu kritiserar. Deras tidigare minister, Eskil Erlandsson, lämnade ett komplicera­t landsbygds­program till EU som tog så lång tid att reda ut och få godkänt att det kraftigt försenade Jordbruksv­erkets planering. Följden blev att utbetalnin­garna fortfarand­e släpar efter. Det mesta är dock utbetalt och Sverige är snabbare än Eu-genomsnitt­et i utbetalnin­gstakten.

I KRISER LIKT denna, då hela samhället måste sluta upp, ser regeringen också på hur olika myndighete­r kan samarbeta. De drabbade, såväl som övriga medborgare, ska kunna lita på samhällets stöd och beredskap. Ett starkt samhälle är ett samhälle som står pall i vått och torrt, bokstavlig­en. Det är det samhället Socialdemo­kraterna värnar om.

Jörgen Hellman Ordförande Socialdemo­kraterna Fyrbodal

 ??  ?? EXTRASTÖD. För att slippa nödslakt på grund av foderbrist går statten in med stöd till lantbruket.
EXTRASTÖD. För att slippa nödslakt på grund av foderbrist går statten in med stöd till lantbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden