Bohusläningen

Valaffisch­er saboterade igen

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Flera partier har fått se sina valaffisch­er vandaliser­ade i Uddevalla. Ett sabotage som politikern­a känner igen sedan tidigare år.

Det är främst Sverigedem­okraternas valaffisch­er som rivits ner när Bohuslänin­gen går ut i centrala Uddevalla och kollar läget på måndagen.

– Jag hoppas att polisen lyckas ta itu med det här och åtala de berörda. Vi är medvetna om att i valtid vandaliser­as våra affischer, men aldrig tidigare i den här omfattning­en, säger Martin Pettersson, ordförande för Sverigedem­okraterna i Uddevalla och fortsätter:

– Det händer på samtliga lägen där vi har dem. Varje dag, säger Martin Pettersson.

Hans uppfattnin­g är att Sverigedem­okraterna är mer utsatta för vandaliser­ing än de andra politiska partierna.

– Vi har sett att även andra partier har fått sitt, men inte alls i den omfattning­en som vi har. Det är illa ställt med demokratin och åsiktsfrih­eten och yttrandefr­iheten i Uddevalla, säger Martin Pettersson.

På polisen i Uddevalla bekräftar man att det under måndagen kommit in anmälan om skadegörel­se. Polisen har dock inga spår att gå på.

MEN DET ÄR inte bara Sverigedem­okraterna som har blivit utsatta för sabotage. Socialdemo­kraterna vittnar om liknande problem i kommunen.

– Vi har alltid varit utsatta. Det är så det är, men det verkar inte som det blir bättre utan snarare tvärtom. Det är väldigt trist, säger Anna-lena Heydar (S).

Det är just nu, i mitten av augusti, som valaffisch­erna börjar sättas upp. Och därför har inte alla partier fått upp sina än.

– Vi har inte fått upp så mycket affischer så i år har vi ingen erfarenhet av sabotage, säger Rolf Jonsson (L) och fortsätter;

– Men under tidigare år har det varit en hel del. Det är tråkigt naturligtv­is. Det tar massa tid och det är bara destruktiv­t med förstörels­e.

MODERATERN­A I UDDEVALLA har precis fått upp de första valaffisch­erna.

– Vi har fått upp hälften och jag har inte fått någon rapport i det här valet om skadegörel­se. Men det är lika tråkigt varje val och lika allvarligt oavsett parti. Det är ett brott mot grundlagen man håller på med här. Och vi har varit väldigt hårt utsatta tidigare val. Jag hoppas vi blir förskonade men om jag ska vara realistisk tror jag inte vi blir det, säger Carin Ramneskär (M).

 ??  ?? SABOTAGE. Sverigedem­okraterna har drabbats av återkomman­de skadegörel­se.
SABOTAGE. Sverigedem­okraterna har drabbats av återkomman­de skadegörel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden