Bohusläningen

Här är viltfaran som störst i regionen

- MADELEINE JOHANSSON

Fem vägar sticker ut på Viltolycks­rådets lista på drabbade vägsträcko­r i Västsverig­e. Bland dem finns väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors.

Det är fyra landsvägar och en Europaväg som hamnar i topp när det gäller viltolycko­r i Västsverig­e, enligt Viltolycks­rådets lista på drabbade vägsträcko­r. Men enligt Anders Blomgren, länsansvar­ig polis för Viltolycks­rådet Västra Götaland, finns inga säkra vägar.

– Det finns risk för viltolycko­r på alla vägar, även i tätorter, säger han.

MEN ÄVEN OM alla vägar finns med så står några ut lite extra i statistike­n. Gemensamt för dem är att de omges av mycket skog, att det finns väldigt mycket vilt i omgivninge­n

”Det finns risk för viltolycko­r på alla vägar, även i tätorter”

ANDERS BLOMGREN

länsansvar­ig polis, Viltolycks­rådet Västra Götaland

och att trafiken är intensiv med relativt höga hastighets­begränsnin­gar.

– Hastighete­n påverkar mycket. Vill man undvika viltolycko­r så är det de vanliga råden som gäller. Håll ordning på hastighete­n, kör gärna lite mer mot insidan av vägen och håll uppsikt över vägkanten, så har du lite mer tid till förvarning. Sen är sannolikhe­ten att stöta på vilt större vid gryning och skymning, säger Anders Blomgren.

OCH VILTSTÄNGS­EL ÄR ingen garanti för en viltfri väg.

– Stängslen stänger ute mycket av rådjuren och hjortarna, men har en älg bestämt sig att ta sig över så gör den det, och vildsvinen tar sig under. Så det finns inte någon som helst garanti för att inte stöta på vilt där. Varje påfart och avfart är ett hål i stängslet, och när man närmar sig tätorter blir det ganska tätt mellan hålen, säger Anders Blomgren.

 ??  ?? 63 000. Så många viltolycko­r skedde i Sverige under förra året. 9 723 stycken bara i Västra Götalandsr­egionen.
63 000. Så många viltolycko­r skedde i Sverige under förra året. 9 723 stycken bara i Västra Götalandsr­egionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden