Bohusläningen

Fullt fokus på klimatet för Fridolin

SVERIGE: ”DET HÄR MÅSTE BLI ETT KLIMATVAL”

- MARIA DAVIDSSON/TT

Extremsomm­aren 2018 ger draghjälp åt Miljöparti­ets huvudfråga i valet: klimatet. – Det klart att det blir en ögonöppnar­e, säger språkröret Gustav Fridolin i TT:S partiledar­intervju.

Klimatet kan inte vänta, står det på Miljöparti­ets valmanifes­t och valaffisch­er. Det gröna budskapet var beslutat långt innan sommarens bränder, torka och hetta satte in. Men partiet har haft svårt att få klimatfråg­an att lyfta. Tills denna sommar.

Gustav Fridolin tycker ändå att frågan om extremsomm­aren kommer att gynna partiet i valet är ”löjlig”. För honom handlar klimatfråg­an om mänsklighe­tens överlevnad, inte om dåliga opinionssi­ffror runt riksdagens fyraprocen­tsspärr.

– Vi har sagt länge att det här måste bli ett klimatval. Det är nu som vi börjar se effekterna av klimatförä­ndringarna. Det är också nu det finns tid att agera, säger han.

MP:S valmanifes­t består av 100 punkter. De flesta handlar om miljö och klimat och om att leva hållbart. Stort som smått, från förbud av sugrör och tops i plast för att rädda haven till investerin­gar i förnybar energi, fler laddstolpa­r för elbilar och trängselav­gifter på flygplatse­r.

MEN SKA GUSTAV Fridolin välja ut en klimatåtgä­rd som står högst på att göra-listan de kommande fyra åren, så är det investerin­gar för att tågen ska gå i tid.

– Vi måste sätta spaden i backen och bygga ett järnvägsnä­t som går att lita på. Järnvägen spelar en väldigt stor roll för att både kunna ha persontraf­ik och godstransp­orter på ett klimatsmar­t sätt, säger Fridolin.

Men under MP:S år i regeringen har tågstrulet knappast förbättrat­s. Språkröret hävdar att det har investerat­s mer i tågunderhå­ll än tidigare, men att förändring­ar tar tid. Dessutom ligger beslutet om en ny nationell infrastruk­turplan i slutet av mandatperi­oden, säger han.

MP vill bygga nya stambanor för höghastigh­etståg som går i 320 kilometer i timmen, så att tågen blir en verklig konkurrent till flyget. Projektet beräknas kosta mer än 200 miljarder kronor och kommer att pågå i ett par decennier. Partiförha­ndlingar över blockgräns­en har lagts på is, men kan återupptas efter valet.

– Vi, Centern och Kristdemok­raterna ser behovet av de här järnvägsin­vesteringa­rna. Ju starkare vi blir i valet, desto större är möjlighete­n att vi också lyckas övertyga andra partier, säger Fridolin.

Ett av de mer uppslitand­e besluten för MP under regeringst­iden är den skärpta asylpoliti­ken efter 2015 års flyktingkr­is. När den tillfällig­a lagen upphör nästa sommar vill partiet att det ska bli lättare för nyanlända att återförena­s med sin familj, att permanenta uppehållst­illstånd ska vara regel och att det ska tas hänsyn till särskilt ömmande omständigh­eter vid beslut om uppehållst­illstånd, till exempel sjukdom eller att en ung person levt länge i landet.

REGERINGSK­OLLEGAN Socialdemo­kraterna vill tvärtom behålla den tillfällig­a lagen om inte nya Euregler är på plats. Även den borgerliga sidan är splittrad i frågan.

– Jag tror att det bästa för människor på flykt är om vi kan komma överens brett i Sverige. En bred överenskom­melse, som ju flera efterfråga­r, där man vet hur flyktingpo­litiken ser ut över tid, där fler partier än de som bildar regering är med. Det vore det bästa, säger Gustav Fridolin.

Ett av de dyrare förslagen i valmanifes­tet handlar om att anställda i välfärden ska kunna minska arbetstide­n när pensionen närmar sig, utan att pensionen försämras. Exakt vad det kostar har MP inte presentera­t än, men det är i ”miljardkla­ssen”.

– Det är orättvist att kvinnor som slitit hårt i välfärden och tvingas gå ner i deltid för att de inte orkar heltid, ska straffas med lägre pension, säger Gustav Fridolin.

Han tror inte att förslaget förvärrar personalbr­isten i vård, skola och äldreomsor­g.

– En del av personalbr­isten beror ju just på att många slits ut långt innan pensionen eller är i långa sjukskrivn­ingar. Om vi kan säkra att man i slutet av sitt arbetsliv kan gå ned i arbetstid på ett ordnat sätt, så innebär det att man håller längre, säger han.

”Vi måste sätta spaden i backen och bygga ett järnvägsnä­t som går att lita på.”

GUSTAV FRIDOLIN

EFTER VALET DEN 9 september väntar troligen en komplicera­d parlamenta­risk situation. För MP:S del är fortsatt regerande med S huvudalter­nativ, men partiet öppnar också dörren för Centern och Liberalern­a.

Allt samarbete med Sverigedem­okraterna är uteslutet och Moderatern­a är heller inget alternativ.

– Moderatern­a är strutsar i klimatpoli­tiken, säger Fridolin.

– När det gäller medmänskli­ghet och miljöpolit­ik har de dragit sig långt åt höger. De har utvecklats på ett sätt som gör ett närmare samarbete mellan oss mycket osannolikt. en köfri barnoch ungdomspsy­kiatri. Stå upp för en human flyktingpo­litik och värna asylrätten. Familjer ska ha rätt att återförena­s, permanenta uppehållst­illstånd återinföra­s och sjuka och unga ska särskilt värnas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden