Bohusläningen

Högt spel i akuta Turkietkon­flikten

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Många satsar högt i den allt mer akuta konflikten mellan Turkiet och USA. Turkiets president Erdogan spelar på patriotisk­a känslor och säger sig söka nya vänner. I vassen lurar Ryssland. – Ett nytt frihetskri­g, som nu är ekonomiskt, säger Turkietkän­naren Paul Levin.

I sociala medier figurerar patriotisk­a filmer där turkar bränner dollarsedl­ar.

Från myndighets­håll hotas med juridiska åtgärder mot dem som spekulerar mot eller skadar den turkiska ekonomin – allt medan landets valuta rasar fritt. President Recep Tayyip Erdogan utnyttjar återigen hotet från omvärlden för att vinna inrikespol­itiska poänger.

–FRÅN TURKISKT HÅLL ses det här som en attack från omvärlden, främst från USA, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstu­dier på Stockholms universite­t.

– Det är väldigt svårt att sia om vad som nu kommer att hända, fortsätter Levin.

Erdogan kallade på en presskonfe­rens USA:S agerande för en dolkstöt i ryggen.

– Vi samarbetar i Nato och sen försöker ni att hugga er strategisk­a partner i ryggen. Kan något sådant accepteras, frågade han sig.

Den korta bakgrunden till den aktuella krisen är Turkiets terroråtal mot den amerikansk­e pastorn Andrew Brunson, som USA vill se släppt senast onsdag, annars blir det dubbla tullar på turkiskt stål och aluminium har president Donald Trump hotat med. Det har fått den turkiska ekonomin i akut fall med en stor förtroende­kris som grund.

– Erdogan spelar ett högt spel, det är oklart hur han ska hantera den ekonomiska krisen.

Men även USA satsar stort med oklart utfall.

– USA riskerar att destabilis­era Turkiet, vilket knappast gagnar USA, säger han.

En alltför infekterad konflikt hotar alliansen mellan de båda Natoländer­na. Och det är här som ryssarna och president Vladimir Putin kommer in, vars utrikesmin­ister Sergej Lavrov besöker Turkiet under måndag och tisdag. Ankara och Moskva har redan närmat sig varandra politiskt, bland annat köpte Turkiet nyligen ett luftförsva­rssystem från Ryssland och möjlighete­n finns att den relationen stärks ytterligar­e.

ERDOGAN HAR HOTAT amerikaner­na med att Turkiet nu söker sig nya vänner och där ligger Ryssland och Kina nära till hands, varav framför allt den sistnämnde har ekonomiska muskler att hjälpa Ankara ur den ekonomiska knipan. Även den rika gulfstaten Qatar har nämnts, ett land som turkarna har goda relationer med.

– Rysk strategi är att underminer­a Nato, men samtidigt gagnas inte TT Nyhetsbyrå­n Ryssland av en turkisk ekonomisk kollaps. Turkiet är stor köpare av rysk gas, säger Levin.

OCH TURKIET ÄR dessutom betydligt mer sammanflät­at ekonomiskt med Europa.

– Så det är lättare sagt än gjort för Turkiets del att vända sig från väst.

Ekonomiska bedömare tror att Turkiet får svårt att hitta ekonomisk hjälp från öst – landet behöver tiotals miljarder dollar för att betala av sina skulder. Ryssland har egna ekonomiska problem och kineserna kanske inte vill bråka ytterligar­e med Trump, som för ett handelskri­g med allt och alla för tillfället.

Per Hammarlund, aktiestrat­eg på tillväxtma­rknader för storbanken SEB, tror att Turkiet därför kan komma att behöva hjälp från Internatio­nella valutafond­en för att återskapa det ekonomiska förtroende­t i omvärlden.

– Det här är ett allvarligt läge, främst för Turkiet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden