Bohusläningen

Kan Annie Lööf bli statsminis­ter i höst?

RIKSDAGSVA­LET. Rådande opinionslä­ge aktualiser­ar diskussion­en om hur en regeringsd­uglig regering ska kunna bildas.

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 14 AUGUSTI. Om en månad finns ett valresulta­t för landets riksdagspa­rtier att hantera. Varken Alliansen eller det rödgröna blocket har enligt opinionslä­get chans att därefter på egen hand bilda majoritets­regering. Då återstår att regera i minoritet, som under de två senaste mandatperi­oderna, och samarbeta över blockgräns­en.

Det vill inget av blocken. Riksdagen riskerar ett dödläge. Otaliga är därför förslagen på hur regeringsb­ildningen ska gå till och riksdagsar­betet bedrivas.

”En regering ska inte bara tolereras av kammaren: den ska främst regera.

DE RÖDGRÖNA VILL bara arbeta med varandra och mot SD, vilket de ohemult bett Liberalern­a och Centerpart­iet ansluta till – utan att ge några skäl varför de ska lämna sin naturliga hemvist i Alliansen.

Moderatern­as strategi är mer samtal och samarbete i riksdagens femton utskott. ”Om regeringen vill kunna få stöd för sin politik i riksdagens kammare måste man på vägen dit försäkra sig om att det finns ett stöd, och det handlar om att ta kontakter på ett tidigt stadium, involvera riksdagspa­rtier och se till att man bygger majoritete­r,” förklarar gruppledar­en Tobias Billström (Di, 10/8).

Det betyder att även SD, precis som S, V och MP, kan fungera som parlamenta­riskt underlag. Det hotar i sin tur Allianssam­arbetet, inom vilket hela politiska karriärer byggts på att aldrig arbeta med SD. För att regera landet framöver krävs inte bara skickligt politiskt hantverk. Nästa regering måste få till en parlamenta­risk abrovink.

En sådan stavas, enligt Ekots politiske kommentato­r Tomas Ramberg (SR, 10/8), Annie Lööf (C). Om hon föreslår sig själv som statsminis­ter, får M svårt att neka sin kollega att bilda regering med mindre än att de omfamnar S eller SD. Och säger de rödgröna nej, har de tillsamman­s med SD avvisat ett hållbart mittenalte­rnativ.

EN REGERING ÖVERLEVER så länge en riksdagsma­joritet inte aktivt motsätter sig den. Det kallas för negativ parlamenta­rism. I Lööfs negativa centerpart­ism finns ett statsminis­teralterna­tiv som tillräckli­gt många Sd-motståndar­e tolererar, men det löser bara den komplicera­de och kortsiktig­a frågan om regeringsb­ildningen.

Reformbeho­ven, framförall­t vad gäller skatter och bostäder, är pockande. Där har blocken diametralt olika svar. De knutarna löses inte upp av en regering som bildats enkom på motstånd. En regering ska inte bara tolereras av kammaren: den ska främst regera.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ROSENBAD. Hur nästa regering ska söka stöd i riksdagen debatteras flitigt.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ROSENBAD. Hur nästa regering ska söka stöd i riksdagen debatteras flitigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden