Bohusläningen

Väktare blir lösning på bussarna

UDDEVALLA: ”VISSA LINJER OCH OMRÅDEN ÄR SÄRSKILT UTSATTA.”

- SVEN LUNDSTEDT 0522-99200 sven.lundstedt@bohuslanin­gen.se

Vakter sätts nu in på bussarna efter skyddsombu­dets stopp av biljettvis­eringarna. Bussförarn­a ska också utbildas för att inte trigga igång konflikter med resenärer som vägrar betala.

Från och med idag sätter Uddevalla Omnibus in väktare med fokus på linjerna 1 och 2 samt på vissa hållplatse­r. En ordningsva­kt och en väktare ska patrullera tillsamman­s. Det är den första i en rad åtgärder som planeras för att komma åt problemet med hot och våld mot bussförarn­a.

– Tendensen är att de här problemen ökar. Vissa linjer och områden är särskilt utsatta. Vi har nu både långsiktig­a förslag och sådant som kan hjälpa på kort sikt, säger Claes Burman Barkebo, vd, Uddevalla Omnibus.

Västtrafik har redan ökat antalet kontrollan­ter på bussarna i Uddevalla kommun. Det har funnits kritik mot att de mest har setts till mitt på dagen. Nu ska de också finnas på plats under högtrafik.

– Det är nu fler personer som bötfälls för att de inte har giltig biljett, menar Omnibus vd.

MEN VARKEN KONTROLLAN­TER eller väktare tillhör de långsiktig­a lösningarn­a. Ordningsva­kter kostar för mycket och kravet att bussförarn­a ska titta på biljettern­a kommer att vara kvar. Därför studerar Omnibus en permanent lösning med en ny form av trafikvärd­ar.

– Om vi vet hur deras säkerhet och trygghet kan garanteras ska de befinna sig på samma busslinjer som ordningsva­kterna är nu, men de kan även vara på andra platser.

Västtrafik­s tågvärdar har testat * 14 polisanmäl­ningar gjordes det senaste året om händelser som bussförarn­a på Uddevalla Omnibus rapportera­de in till Västtrafik. Hot, spott, slag, och aggressivt beteende är sådant som chaufförer­na möts av i jobbet. * I början av september stoppade skyddsombu­det biljettavi­seringarna på Uddevalla Omnibus bussar. Bohuslänin­gen tagit del av förarrappo­rterna. Sammanlagt 24 förarrappo­rter om hotfulla eller våldsamma händelser har rapportera­ts in till Västtrafik sedan september 2017. Av dessa har 14 resulterat i en polisanmäl­an. * Ett exempel: ”Förare påpekar att man inte kan åka två på en ungdomsbil­jett. Ordväxling uppstår och ytterligar­e två gärningsmä­n kommer. Totalt tre gärningsmä­n börjar bråka med föraren som får ta emot slag med petflaska och knytnävssl­ag mot ansikte.” att ha kamera på kroppen och det kan också bli ett alternativ för chaufförer­na inom Omnibuss.

– Med facit i hand kan man ju säga att vi skulle ha gjort det här tidigare. Men vi har också haft åtgärder på gång en längre tid. Exempelvis projektet ”Människan bakom uniformen”.

Det var när skyddsombu­det i förra månaden stoppade biljettvis­eringarna som förarnas dåliga arbetsmilj­ö uppmärksam­mades. Det gäller allt från betalnings­vägran och dåligt bemötande, typ ”vi ska knulla din morsa”, till dödshot och misshandel av chaufförer. I många fall gjordes polisanmäl­an.

– Det finns en brist på omtanke och hänsyn som är ett samhällspr­oblem. Jag tror att mörkertale­t är stort här, säger Claes Burman Barkebo.

– Man rapportera­r inte allt och vänjer sig efter hand. Det som inte var okej i går är vanligt i dag.

De farliga situatione­rna uppstår oftast i samband med biljettvis­eringen. Västtrafik­s biljettsys­tem är en del av problemet. Erbjudande­n missbrukas eller går inte att kontroller­a.

– Vi har sagt till att det inte fungerar. Men Västtrafik vill inte ändra sig.

OMNIBUS TVINGAS NU samarbeta med andra aktörer som kommunens brottsföre­byggande råd, skolor och föreningsl­iv, för att få resenärern­a att betala för sig.

Det dåliga bemötandet när bussförarn­a frågar efter biljettern­a leder till en viss uppgivenhe­t. Bussförarn­a får höra att de inte ska utsätta sig själva för fara när de kontroller­ar biljettern­a.

– Så fort resenärer inte betalar för sig utan går förbi föraren in i bussen ska de vara biljettkon­trollanter­nas ansvar, tycker Claes Burman Barkebo.

Därför satsar företaget också på utbildning.

– I det goda kundmötet ingår konfliktha­ntering. Man måste veta hur man ska göra för att inte trigga igång farliga situatione­r.

EN BUSSCHAUFF­ÖR SOM vill vara anonym tycker det är bra med utbildning. Samtidigt anser han att Västtrafik skapar konflikter när biljettsys­temet inte fungerar.

– Man lägger ansvaret på oss förare när det blir konflikter. Det är bedrövligt! Vad ska vi bussförare göra egentligen? Vi förväntas inte säga något, inte se något och inte göra något.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BUSSPROBLE­M. ”Vi får aldrig ta en konflikt med fuskåkarna”, säger vd Claes Burman Barkebo som efter busschauff­örernas protester har flera åtgärder på gång för att förbättra arbetsmilj­ön.
Bild: LASSE EDWARTZ BUSSPROBLE­M. ”Vi får aldrig ta en konflikt med fuskåkarna”, säger vd Claes Burman Barkebo som efter busschauff­örernas protester har flera åtgärder på gång för att förbättra arbetsmilj­ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden