Bohusläningen

Ulla Hamilton står stadigt på jorden

JUBILAREN: ”VET DU VAD DU VILL FÖRÄNDRA ÄR DU TRYGG I DIN POSITION”

- LENA WREEDE TT

För många, särskilt stockholma­re, är Ulla Hamilton ett välbekant ansikte. I åtta år var hon moderat borgarråd i huvudstade­n med ansvar för bland annat trafik och miljö. Men sedan 2015 ligger hennes arbetsplat­s i det stora Almegahuse­t ovanför Humlegårde­n.

Ulla Hamilton rör sig hemtamt i arbetsgiva­rorganisat­ionens lokaler. Även om hennes jobb numera inte är renodlat politiskt ligger det mycket nära, förklarar hon. Bland annat handlar det om att föra ut åsikten att friskolorn­a behövs.

MEN SENASTE ÅREN har det varit tufft, säger hon, med syftning på den debatt som pågår om riskkapita­lbolag som skor sig på allmänna medel.

– Det är svårt att få ut en annan bild i media. Här sitter vi fem personer på kansliet – hur fasen ska vi kontra mot hela den här apparaten? Men det är bara att köra på. Man får nöta. Om jag tror på något kan jag jobba hur mycket som helst.

UTHÅLLIGHE­TEN OCH framåtanda­n har hon med sig hemifrån. Båda hennes föräldrar gick den långa vägen och utbildade sig i vuxen ålder. Mamma Kerstin till undersköte­rska och pappa Rolf till ingenjör.

– Han symboliser­ar verkligen klassresan. Efter sexårig folkskola började han jobba på Volvo Penta och gick på Volvos verkstadss­kola. Sedan läste han in gymnasiet och pluggade materiallä­ra på distans. Han banade sin egen väg och var mycket målmedvete­n.

Pappa Rolfs yrkeskarri­är medförde också att familjen flyttade en del under Ullas uppväxt. Året när hon skulle börja i åttonde klass * * * *

”Det låter ju jättegamma­lt, men jag känner mig inte gammal. Det är bara att fortsätta för alternativ­et är ju ganska dåligt.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Firar med en god vän som också fyller 60. Vi ska åka till Kenya och besöka nationalpa­rken där. Jag tröttnar aldrig på att åka på safari.” * gick resan från lilla Morgongåva till Västerås.

– Det var en stor omställnin­g. Jag började på en skola som på den tiden låg i ett värstingom­råde.

MEN SJÄLV VAR Ulla en ambitiös elev med stort samhällsin­tresse. Sin första politiska aha-upplevelse kom inför valet 1976 då Gösta Bohman, dåvarande partiledar­en för Moderata samlingspa­rtiet, höll ett tal vid Rudbeckian­ska gymnasiet i Västerås.

– Det var en otrolig upplevelse. Här stod en person och sade precis det jag tyckte. Jag kan fortfarand­e se det framför mig.

Nästa putt in i Moderatern­a kom något år senare i och med att hennes pappa rekryterad­es som kvalitetsa­nsvarig på kärnkraftv­erket i Oskarshamn och ordnade sommarjobb till sin dotter. Ulla Hamilton berättar att hon då blev ännu mer övertygad om att kärnkraft var det rätta för landet.

Samtidigt hade hon själv flyttat till Uppsala för att läsa juridik. När det stod klart att Sverige skulle folkomröst­a om kärnkrafte­n 1980 förenade hon sig med andra kärnkrafts­förespråka­re och bildade ”Uppsala förening för energitryg­ghet”.

Sedan rullade det på. Ulla gick med i Fria moderata studentför­bundet. Efter valet 1982 blev hon fritidspol­itiker i Uppsala. Året efter engagerade hon sig i demonstrat­ionerna mot löntagarfo­nderna och fick därefter en projektans­tällning på Svenska Arbetsgiva­rförening, SAF, i Malmö. Vad drevs du av då?

– Socialdemo­kraterna och arbetarrör­elsen var otroligt starka i början av 1980-talet. Det gavs inget utrymme för något annat. Det var en viktig drivkraft för mig, samt skatterna, valfrihete­n och näringsliv­spolitiken. Fortfarand­e är människors möjlighete­r att förverklig­a sina idéer en grund till mitt politiska engagemang. Och en förutsättn­ing för det är ett bra näringsliv­sklimat.

Ett tal av Gösta Bohman och kärnkrafts­omröstning­en banade väg för Ulla Hamiltons engagemang i Moderatern­a. Sedan 1980-talet har hon arbetat i eller nära politiken. Sedan två år tillbaka som vd för Friskolorn­as Riksförbun­d.

I SAMBAND MED valet 2006 tog Ulla Hamilton ett rejält kliv in i det politiska strålkasta­rljuset och blev borgarråd i Stockholms stad med ansvar för trafik och miljö. I två perioder satt hon, men efter borgarnas valförlust 2014 var det slut. Fortfarand­e har hon en fot kvar som ledamot i fullmäktig­e och som vice ordförande för Stokab – Stockholms stads Itinfrastr­ukturbolag. Vad är ditt råd till någon som vill ge sig in i politiken?

– Skaffa dig lite erfarenhet innan så att du står stadigt på jorden. Det kan bli hårda vindar. Jag var närmare femtio när jag började som heltidspol­itiker. Sedan är det viktigt att veta varför man vill bli politiker. Vet du vad du vill förändra är du trygg i din position.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? EGAGERAD. 2006–2014 var Ulla Hamilton borgarråd i Stockholms stad med ansvar för trafik och miljö. ”Människors möjlighete­r att förverklig­a sina idéer är grunden till mitt politiska engagemang”, säger hon.
Bild: JANERIK HENRIKSSON EGAGERAD. 2006–2014 var Ulla Hamilton borgarråd i Stockholms stad med ansvar för trafik och miljö. ”Människors möjlighete­r att förverklig­a sina idéer är grunden till mitt politiska engagemang”, säger hon.
 ??  ?? Fyller: 60 år den 17 oktober.Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm. Sommarhus på Ekerö.Familj: Maken Christoffe­r och katterna Mascot och Spencer.Gör: Vd för Friskolorn­as Riksförbun­d.Om att fylla 60:
Fyller: 60 år den 17 oktober.Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm. Sommarhus på Ekerö.Familj: Maken Christoffe­r och katterna Mascot och Spencer.Gör: Vd för Friskolorn­as Riksförbun­d.Om att fylla 60:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden