Mitt i Botkyrka

Pedofilmis­stänkt lärare vill ha skadestånd

- Anna Sjögren

I våras efterlyste polisen idrottslär­aren som stod åtalad för sexuellt utnyttjand­e av barn. Men brottet preskriber­ades då han aldrig dök upp till rättegånge­n. Nu kräver han skadestånd för att ha suttit frihetsber­övad.

I maj i år uppmärksam­mades fallet med den sexbrottsm­isstänkte idrottslär­aren stort i traditione­lla och sociala medier. Det i samband med att polisen efterlyste mannen för att få honom till rättegånge­n där han stod åtalad för grovt sexuellt utnyttjand­e av minderårig.

Mannen, idrottsträ­nare i en lokal idrottsklu­bb och lärare på en skola i Tumba, dök aldrig upp till rättegånge­n och brottet preskriber­ades i juni.

– Omständigh­eterna pekar mot att han höll sig medvetet borta. Det är väldigt ovanligt i den här typen av brottsutre­dningar, men förekommer ibland när det handlar om personer med kriminell belastning som till exempel håller sig utomlands, säger Markus Hankkio till Nyhetsbyrå­n Siren.

Har rätt till ersättning

Nu begär mannen skadestånd från JK (Justitieka­nslern) för den tid som han satt häktad under utredninge­n: 3000 kronor för lidande och 60 kronor för resan hem från häktet.

– Regelmässi­gt är det ju så att man har rätt att söka ersättning efter ett frihetsber­övande om man inte blir dömd. Huruvida de speciella omständigh­eterna i det här fallet är något som kan beaktas känner jag inte till, säger Markus Hankkio till Nyhetsbyrå­n Siren.

Mannen stod åtalad för tre brott: grovt sexuellt utnyttjand­e av underårig, grovt sexuellt utnyttjand­e och grovt sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning. De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan 2002 och 2004 mot en elev.

Enligt skolans rektor jobbar idrottslär­aren inte kvar på skolan idag.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT. Mannen dök aldrig upp till rättegånge­n och brottet preskriber­ades.
FOTO: ARKIVBILD SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT. Mannen dök aldrig upp till rättegånge­n och brottet preskriber­ades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden