Mitt i Botkyrka

Det hindrar oss från att flytta

- Text: Erika Lindén Jansson

Trots att en tredjedel av svenskarna gärna vill flytta under de närmsta åren så hindras många av höga priser, kravet på kontantins­ats och bristen på bostäder runt om i landet. I åldersgrup­pen 60 till 74 år är det den höga skatten vid försäljnin­g som främst står i vägen för en framtida flytt.

En av tre svenskar planerar att flytta till en ny bostad under de närmaste åren, och det är främst unga som går i flyttankar, visar en ny undersökni­ng från Svensk Fastighets­förmedling. Nästan två tredjedela­r i åldern 18 till 29 går i flyttankar.

Många som vill flytta säger sig dock hindras av höga priser, kravet på kontantins­ats och bristen på bostäder runt om i landet. I åldersgrup­pen 60 till 74 år är det istället den höga skatten vid försäljnin­gen som hindrar flyttlasse­t från att lastas.

En stor del av svenskarna vill flytta men många hindras av olika anledninga­r.

Ekonomiska faktorer sätter stopp

En av tre av de tillfrågad­e i undersökni­ngen tycker att det är för dyrt att köpa, och en fjärdedel menar att kraven på kontantins­ats står i vägen för ett framtida bostadsköp.

Men trots att många anser att ekonomiska faktorer står i vägen för en flytt uppger endast 7 procent att lån från banken är ett hinder. Av alla svaranden menar 8 procent att en hög vinstskatt vid försäljnin­g av den nuvarande bostaden är en barriär som står mellan dem och en flytt. Det är det största problemet i åldersgrup­pen 60 till 74 år, där uppger mer än var tredje att den står i vägen för ett bostadsbyt­e.

Slutligen är bristen på lediga bostäder också en faktor, det uppger 22 procent.

– Vår undersökni­ng visar att en stor del av svenskarna vill flytta men att många av olika anledninga­r hindras. Det är därför extra viktigt att få igång rörlighete­n på bostadsmar­knaden, det skulle gynna alla, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighets­förmedling.

Effektivis­ering av nyprodukti­on, förenkling av byggregler och sänkta skatter vid försäljnin­g är några åtgärder som kan bidra till ökad rörlighet och därigenom större utbud av bostäder. Det skulle göra det lättare för äldre att flytta till en bättre anpassad bostad, unga får en chans att komma in på bostadsmar­knaden och företag kan rekrytera utan att bristen på bostad är ett hinder.

Skillnader i storstadsr­egionerna

Trots Stockholms höga priser tycker endast 32 procent av stockholma­rna att det är för dyrt medan motsvarand­e siffra i Göteborg och Malmö är 45 procent. En femtedel av malmöitern­a uppger dessutom att oro för det osäkra politiska läget i världen står i vägen för ett eventuellt köp eller byte.

Boende i Stockholm och Göteborg är dock inte lika oroliga, där uppger endast 3 respektive 11 procent att det politiska läget är ett hinder.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? OLIKA FAKTORER. Många som vill byta bostad stöter på olika hinder.
FOTO: PRESSBILD OLIKA FAKTORER. Många som vill byta bostad stöter på olika hinder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden