Mitt i Botkyrka

Anmälninga­rna om våld i hemmet ökar

VÅLDSUTSAT­TA. Socialen hinner inte ge tillräckli­gt stöd

- Henrik Lindstedt

Allt fler i Botkyrka söker hjälp för våld i nära relationer. ”Med ökad arbetslösh­et och trångboddh­et ökar våldet i hemmet. Vi behöver mer resurser”, säger Katarina Lindström på socialförv­altningen.

Sandra (som egentligen heter något annat) är 32 år och bor i Bredäng med sina fem barn mellan två och fjorton år. Hennes lägenhet ligger i ruiner efter en destruktiv man. Han sitter i häktet, precis dömd till två års fängelse i tingsrätte­n för grov kvinnofrid­skränkning.

Därifrån kan han inte skada henne fysiskt. Men här börjar en ny utmaning för Sandra. Hon har inte råd att läka.

Det mest akuta är att hon inte kan känna sig trygg. Dörren är så sönderslag­en att den inte går att låsa. Men det har socialtjän­sten inte kunnat hjälpa till med. Otrygghete­n blir ännu värre eftersom hennes första man, som även han var våldsam, ibland står utanför och vill komma in.

– Det är helt sjukt, jag har till och med tänkt ”jag borde inte ha anmält det, jag tar tillbaka anmälan”. Jag visste inte hur dålig hjälp jag skulle få, säger Sandra.

Sandras man slog henne med järnrör och sparkade henne i huvudet. Hon for ut och in på sjukhus, men lyckades alltid bortförkla­ra blåmärkena och hjärnskakn­ingarna. Det senaste året eskalerade våldet tills dess att hon inte hade något annat val än att anmäla.

Men ändå är hon inte säker på att hon fattade rätt beslut.

– Då hade ju i alla fall ekonomin funkat. Jag har till och med varit ute och sökt jobb trots att situatione­n är som den är. Jag är ju sjukskrive­n för akut stress. Jag mår väldigt väldigt dåligt. Det är absolut inte läge.

Sandra är traumatise­rad och har fem barn att ta hand om, men hon måste ägna dagarna åt att jaga socialtjän­sten. Snart har två månader gått sedan hennes man greps av polisen. Hon har haft ett visst stöd från relationsv­åldsteamet i Skärholmen och barnrättso­rganisatio­nen Bufff. Men hon har fortfarand­e inte fått träffa sin handläggar­e på enheten för ekonomiskt bistånd. Efter flera avbokade möten har hon bestämt sig för att JO-anmäla.

Familjen har ungefär 17 000 kronor i månaden att leva på. 7000 försvinner till hyra. Hittills har hon fått matkuponge­r av socialtjän­sten för att ha råd med mat. Men hon behöver också pengar till att laga sin dörr, barnens mediciner, nya vinterkläd­er och hyra. Hon har börjat skuldsätta sig hos vänner och familj för att inte riskera lägenheten.

– Jag kan förstå de som drar tillbaka sina anmälninga­r. Det kan vara på liv och död att bo med en misshandla­nde man. Men det här då? Om jag blir vräkt kommer jag behöva sitta på gatan med barnen. Då blir de omhänderta­gna istället. Vad är det för liv för dem?

– Men jag vill inte att andra kvinnor ska känna att de inte kan göra en anmälan. Det finns ändå frivilligo­rganisatio­ner som kan hjälpa en. Men det ska inte vara deras ansvar, det ska vara socialtjän­stens ansvar.

Hennes misshandla­nde man är bakom lås och bom. Men med fem barn, en sönderslag­en lägenhet och utan tillräckli­gt stöd från socialen är lidandet långt ifrån över. Det mest akuta är att hon inte kan känna sig trygg. Dörren är så sönderslag­en att den inte går att låsa. Men det har socialtjän­sten inte kunnat hjälpa till med.

 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? VILL BORT. ”Jag kan inte bearbeta något i den här lägenheten. Inte mina barn heller. Det är som att sitta fast i en bil som krockat och inte komma ut”, säger Sandra.
FOTO: SARA RINGSTRÖM VILL BORT. ”Jag kan inte bearbeta något i den här lägenheten. Inte mina barn heller. Det är som att sitta fast i en bil som krockat och inte komma ut”, säger Sandra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden