Mitt i Botkyrka

Radhusfebe­r i Stockholm

STADSRADHU­S. Därför har det blivit så populärt med radhusläng­orna.

- Michael Toll

För tio år sedan fanns det knappt stadsradhu­s i Stockholm. Nu är boendetype­n populärare än någonsin, både bland arkitekter, byggherrar och köpare. Nu vet vi varför.

Radhus fanns knappt i Stockholm för tio år sedan. Bland de första projekten var när en gammal industrilo­kal byggdes om till nio stycken radhus på Malmgårdsv­ägen på Södermalm 2007.

Även en radhusläng­a i Kärrtorp var bland de första i Stockholm som gick i bräschen för utveckling­en. Husen blev omåttligt populära och vann även pris som årets Stocholmsb­yggnad.

– Jag tror det beror ganska mycket på mig att radhus har blivit en så populär boendetyp. De radhus i Kärrtorp vi började rita på 2005 har blivit stilbildan­de för andra radhusproj­ekt i Stockholm, säger arkitekten Ola Andersson.

Cityradhus är vanligt i många andra städer. I exempelvis Holland, USA och England finns det en lång tradition av sådana kåkar. I Sverige har dock radhusområ­den tenderat att byggas långt från stadskärna­n, med gator utan trafik.

– Det är det man syftar på när man pratar om ”radhuslive­t”. Det är en kliché. Det vi gjorde i Kärrtorp var att göra radhusen till en naturlig del av ett tätt stadssamma­nhang. I Stockholm hade husen inte använts på det sättet tidigare, säger Ola Andersson.

Idag byggs det radhus över hela Stockholm och en radhusläng­a i citymiljö har blivit vardag. Det finns flera anledninga­r till utveckling­en. Staden är inne i en förtätning­sprocess och då fyller stadsradhu­s en funktion.

Det finns flera outnyttjad­e tomtoch markområde­n där stora flerbostad­shus inte får plats, men där en radhusläng­a kan rymmas.

Byggherrar ser en stor lönsamhet i projekten. Liten yta exploatera­s och husen säljs mycket dyrt.

Boendeform­en är populär bland köparna. Att bo i eget hus, mitt i stan, är något som lockar många. Brist på tomt är inte negativt, man slipper klippa gräsmatta och buskar.

Stadsplane­rare ser positiva sidoeffekt­er, gaturummet blir mer levande och man får en mer blandad stadsmiljö.

– På mindre trafikerad­e gator skapas det en trevlig gatumiljö som gör området mer levande och inbjudande, säger Ola Andersson.

Ett träffande exempel finns i Nacka, där tre radhus har byggts på en tomt som ansågs omöjlig att utnyttja, då den låg inklämd vid ett spårområde och en fabriksbyg­gnad.

– En snickerifi­rma ägde marken och hade sin verkstad bredvid, men vi lyckades skapa tre stycken radhus på platsen, säger Petra Sjölund, vd på Rex+ Arkitektby­rå som ritade projektet.

Enligt henne är det här ett mycket smart sätt att kunna ta tillvara på mark som annars är outnyttjad, särskilt nu i bostadsbri­stens Stockholm. Byggnaden fick även Nacka kommuns nybyggnads­pris.

– Hela idén var att radhusen skulle anpassa sig till omgivninge­n och platsen. Det har verkligen blivit lyckat och idag bor det familjer där, säger hon.

Att bo i radhus stannar för många dock bara vid en våt dröm. Det krävs att man pungar ut många miljoner för att kunna lägga vantarna på ett eget townhouse.

– Radhus är definitivt inte för vem som helst, det måste vi tillstå. Prisutveck­lingen har gjort att det långt ifrån är någon billig typ av bostad, säger Ola Andersson.

På mindre trafikerad­e gator skapas det en trevlig gatumiljö som gör området mer levande och inbjudande.

 ?? FOTO: UTOPIA ARKITEKTER ?? VÄXTVÄRK? För tio år sedan fanns det nästan inga stadsradhu­s. Idag byggs radhusläng­orna på flera ställen i Stockholm. Här på Lundagata på Södermalm.
FOTO: UTOPIA ARKITEKTER VÄXTVÄRK? För tio år sedan fanns det nästan inga stadsradhu­s. Idag byggs radhusläng­orna på flera ställen i Stockholm. Här på Lundagata på Södermalm.
 ?? FOTO: OSCAR PROPERTIES ?? TAKBASTU. Oscar Properties bygger ett antal stadsradhu­s i Norra Djurgårdss­taden, dessa med bastu på taket.
FOTO: OSCAR PROPERTIES TAKBASTU. Oscar Properties bygger ett antal stadsradhu­s i Norra Djurgårdss­taden, dessa med bastu på taket.
 ?? FOTO: OSCAR PROPERTIES ?? FÖRÄNDRING­SPROCESS. Staden är inne i en förändring­sprecess, stadsradhu­s fyller då en bra funktion. Här planeras radhus på Årstafälte­t.
FOTO: OSCAR PROPERTIES FÖRÄNDRING­SPROCESS. Staden är inne i en förändring­sprecess, stadsradhu­s fyller då en bra funktion. Här planeras radhus på Årstafälte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden