Mitt i Botkyrka

Ensamkomma­nde studenter hoppas få stanna med ny lag

Ensamkomma­nde Mansour och Hosseins öde avgörs av riksdagen i vår

- Anna Sjögren

Tiden börjar rinna ut för Mansour och Hossein i Botkyrka. De ser hur andra unga afghaner i deras omgivning tappar motivation­en i skolan, blir hemlösa och hamnar i kriminalit­et. Senast i juni tar Riksdagen det avgörande beslutet om deras framtid i Sverige. ’’Jag har inte gett upp’’, säger Hossein.

Det är måndag morgon på St Botvids gymnasium. Utanför kaféet hänger elever och dricker kaffe. Mansour sitter inne i biblioteke­t.

– Jag älskar att läsa. Och lyssna på ljudböcker! Just nu lyssnar jag på boken om Zlatan, den är bra, berättar han.

Han har fått sitt andra avslag från Migrations­verket och överklagat. Ett tredje avslag skulle betyda utvisning. Nu står hans hopp till regeringen­s lagförslag om ensamkomma­nde blir verklighet. Det går ut på att ensamkomma­nde som väntat 15 månader på sitt första asylbesked ska få gå klart gymnasiet. Lyckas de sen få jobb inom ett halvår får de uppehållst­illstånd.

– Jag drömmer om att bli elektriker. Jag tycker mycket om skolan, jag kommer hit varje dag, säger Mansour.

Men på senaste tiden har det blivit svårare i skolan. Han har svårt att koncentrer­a sig.

Julie Astely, lärare på språkintro­duktion, ser hur många unga afghaner i klassen slutat komma till skolan, eller sover längst bak i klassrumme­t på lektionern­a.

Föräldrarn­a döda

Hossein Mohammadi, som också överklagat ett andra avslag på sin asylansöka­n, går på Skyttbrink­s gymnasium på språkintro­duktion med barn- och fritidsinr­iktning.

– Jag vill bli lärare eller ingenjör, säger han.

Efter Migrations­verkets åldersbedö­mning skrevs han upp två dagar i ålder och hade därmed fyllt 18 år när myndighete­n fattade beslut om avslag.

– Annars hade jag fått stanna, eftersom jag inte har någon som kan ta hand om mig. Både mamma och pappa är döda, berättar han.

55 ensamkomma­nde unga har fyllt 18 eller skrivits upp i ålder i Botkyrka under 2017. Men trots att de egentligen ska flytta till något av Migrations­verkets boenden stannar många i kommunen, hos kompisar eller i familjehem.

Dras in i kriminalit­et

Hossein kom till Sverige i januari 2016 och omfattas inte av den nya lagen om den klubbas igenom. Men han har ändå inte gett upp.

– Jag måste stanna här. Det kanske kommer en ny lag som kan hjälpa mig, jag kanske kan hitta ett jobb och lyckas få ett arbetstill­stånd. Jag måste försöka och försöka.

Hossein Mohammadi är orolig för vad som händer med alla de som inte ser återvändan­det till Afghanista­n som ett alternativ. Han har sett vänner hamna i klorna på kriminella gäng.

– En kompis berättade för mig att han skulle börja sälja hasch. Jag sa ”nej, det är jättedålig­t”. Han säger ”jag vet, men vad ska jag göra?”. Det är jättemånga som det blir så för. Personer kommer och pratar med dig och tvättar ditt huvud. Du har inga pengar och inget jobb men behöver mat och kläder, så du säger ja, berättar Hossein Mohammadi.

’’Min mamma var bäst’’

Han skrattar ofta, trots att det han pratar om är jobbigt.

– Mina vänner säger att jag alltid är så glad och undrar varför. Min mamma var den bästa mamman. Hon sa alltid att jag måste tänka positivt och att jag måste hoppas på framtiden. Det blir inte bättre om man är ledsen, är man glad kommer det kanske glada dagar sa hon, säger Hossein.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HOPPAS FÅ STANNA. ”Jag drömmer om att få utbilda mig och börja jobba. Jag vill bli elektriker”, säger Mansour som går språkintro­duktion på St Botvids gymnasium.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HOPPAS FÅ STANNA. ”Jag drömmer om att få utbilda mig och börja jobba. Jag vill bli elektriker”, säger Mansour som går språkintro­duktion på St Botvids gymnasium.
 ??  ?? STÄLLER UPP. Flera familjer i Tullinge har tagit in unga ensamkomma­nde som blivit hemlösa när de fyllt 18 eller skrivits upp i ålder. Tullingebo­rna Elisabeth och Anders hjälper Mustafa och Sadegh.
STÄLLER UPP. Flera familjer i Tullinge har tagit in unga ensamkomma­nde som blivit hemlösa när de fyllt 18 eller skrivits upp i ålder. Tullingebo­rna Elisabeth och Anders hjälper Mustafa och Sadegh.
 ??  ?? HEMLÖS. Hossein var hemlös i två månader och fick sova på kyrkornas härbärgen på nätterna och ta med sig packningen till skolan på dagarna.
HEMLÖS. Hossein var hemlös i två månader och fick sova på kyrkornas härbärgen på nätterna och ta med sig packningen till skolan på dagarna.
 ??  ?? PLANER. Hossein Mohammadi drömmer om att bli ingenjör.
PLANER. Hossein Mohammadi drömmer om att bli ingenjör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden