Mitt i Botkyrka

FESTER BRYTER ISOLERINGE­N BLAND DE ÄLDRE I BOTKYRKA

Flera år i rad har Botkyrka fått bottenbety­g på äldreomsor­gen. Nu ska trenden vändas, bland annat med storträffa­r.

- Malin Kardell

Under måndag eftermidda­g samlades personal och brukare vid hemtjänste­n i Hallunda och Norsborg för årets vårfest. Det bjöds på våfflor, fika och frågesport. Tidigare har personalen haft luciaträff och semmelfest.

– Det är en bra idé och jag tror det uppskattas hos de allra flesta. Det är bra för den sociala biten, säger Börje Andersson, 77, Hallunda.

– Många tror att vi äldre bara sitter inne och inte gör någonting. Visst får man göra det om man vill, men här visar vi att det finns dem som gärna tar sig ut och hittar på saker, säger Siv Sjösvärd, 87, Hallunda.

Fika och klipper håret

Undersköte­rskan Pia Pramberger som jobbar på hemtjänste­n i Norsborg hoppas att det blir tillfälle för fler träffar framöver.

– De vi har haft har det pratats om långt efteråt. De som har möjlighet att ta sig hit, gör det. Annars tar vi oss till dem, säger hon.

Sedan i mars förra året erbjuds de äldre ” egen tid” inom hemtjänste­n. En timme i månaden som man får utnyttja hur man vill. Målet är att minska ensamheten och stärka den sociala kontakten för de äldre.

Ofta blir det en fika, men hon har också fått hjälpa till att måla naglarna eller klippa håret, berättar Pia Pramberger.

Börje Andersson har utnyttjat den nya tjänsten. Sedan oktober har man dessutom möjlighet att spara sin tid upp till tre månader. Då kan man utnyttja tre timmar på en gång.

– Förra gången var jag i Tumba centrum. Nu har jag sparat ihop mina timmar och ska nog åka till Skärholmen istället, säger Börje Andersson.

Siv Sjösvärd har inte utnyttjat möjlighete­n så mycket.

– Tiden är begränsad och personalen har ofta ont om tid. Jag kanske är alldeles för positiv men jag klarar mig bra, säger hon.

Börje tycker att även om mycket blivit bättre har också saker försämrats. Idag får han hjälp med städning var tredje vecka. Det är mer sällan än förr.

– Jag klarar mig ändå för jag kan plocka lite hemma själv. Men det finns dem som inte kan det, säger han.

Jag kanske är alldeles för positiv men jag klarar mig bra.

Dåliga betyg ska bli bättre

Botkyrkas äldreomsor­g har länge haft dåliga resultat enligt Socialstyr­elsens årliga undersökni­ngar. Förra året låg kommunen på näst sista placering i landet, baserat på hur de äldre själva anser sig nöjda med hemtjänste­n.

– Två år i rad har siffrorna varit 75 procent, och det är alldeles för lågt. Vi måste jobba oss uppåt nu, säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden i Botkyrka.

Hon tror att många äldre i Botkyrka upplever sin hälsa sämre än i andra kommuner och att det kan påverka siffrorna. Hon menar att kommunen därför måste jobba mer hälsofrämj­ande.

– Hälsotills­tåndet är något man upplever. Personliga kontakter påverkar en människas hälsotills­tånd. Därför tror jag att träffarna är bra, och har betydelse för dit vi vill nå, säger Tuva Lund.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? AKTIV. ”Många tror att vi äldre bara sitter inne och inte gör någonting. Nu visar vi att det inte stämmer”, säger Siv Sjösvärd, 87.
FOTO: CLAUDIO BRITOS AKTIV. ”Många tror att vi äldre bara sitter inne och inte gör någonting. Nu visar vi att det inte stämmer”, säger Siv Sjösvärd, 87.
 ??  ?? SYLT PÅ? Vårträffen blev till våffelfest. Något som uppskattas hos Botkyrkas hemtjänst brukare.
SYLT PÅ? Vårträffen blev till våffelfest. Något som uppskattas hos Botkyrkas hemtjänst brukare.
 ??  ?? INGA DUNUNGAR. Efter fikat bjöd personalen upp till dans. Iklädda kycklingma­sker svängdes det till fågeldanse­n.
INGA DUNUNGAR. Efter fikat bjöd personalen upp till dans. Iklädda kycklingma­sker svängdes det till fågeldanse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden