Mitt i Botkyrka

Möt Skärholmen­s mesta påskpyntar­e

I huset varar julpyntet ända fram till påsk.

- Anna Sjögren

Påsken är den viktigaste högtiden för oss syrianer. Och äggen är viktigast. De står för jorden. När vi knäcker äggen står det för att Jesus går till himlen.

Till jul maxar Josephine stämningen med tomtar, ljus och glitter. Till hennes viktigaste högtid, har huset i Slagsta intagits av fjädrar, ägg och påskkärrin­gar. – Det är nu vi alla vaknar till liv igen!

– Mina barnbarn var här igår och såg pyntet för första gången i år. De sa ”Nana, vad har du gjort!?” och blev jätteglada, berättar Josephine Jergos.

Till jul tar det en månad för Josephine Jergos att fylla huset i Slagsta med julstämnin­g. Påsken är enklare. Det tar ungefär en vecka, och en låda pynt att packa upp per dag.

– Jag har inte kunnat få ut allt pynt i år, det är för kallt och marken är för hård för att få ner dem, säger Josephine Jergos och pekar på en jultomte som frusit fast på en piedestal där hon skulle ha ställt ut kycklingar.

Men att det saknas pynt märks knappast. På verandan trängs två färgglada påskris med porslinska­niner och blomkrukor­na har fått fjädrar inför högtiden. Inne i huset trängs påskkärrin­gar med gula kycklingar, tuppar, fjädrar och ägg.

– Påsken är den viktigaste högtiden för oss syrianer. Och äggen är viktigast. De står för jorden. När vi knäcker äggen står det för att Jesus går till himlen, berättar Josephine.

Sveriges vackraste sida

När hon och hennes man Jacob kom som flyktingar från krigets Libanon var det vinter, snö och mörkt. Den första påsken blev första mötet med våren, blommorna och ljuset här. Hon fick se Sverige från sin vackraste sida.

– Det är som att vi alla vaknar till liv igen, vi får nytt liv. Jag får rysningar när jag pratar om det, säger hon.

Högtider handlar om att skapa fina minnen åt sina barn och barnbarn, tycker Josephine. Hon berättar om en påsk som hennes barn aldrig kommer glömma.

– Jag köpte riktiga kycklingar från Hågelby som de fick hitta i trädgården. De blev så glada. Men sen blev kycklingar­na stora och vår granne kom och sa att de lät för mycket så då fick jag lämna tillbaka dem till gården, säger hon.

Tar emot påskkärrin­gar

På påskafton är hon redo att ta emot alla Slagstas små påskkärrin­gar.

– Det är fullt av dem här då! Jag har växlat pengar så att jag har en massa 20-lappar när de kommer, säger hon.

Och hemma hos familjen Jergos avlöser högtiderna varandra. Julen är kvar tills det är dags för påsk. Och hur lång är påsken då?

– Walla, jag tar inte bort påsken förrän det kommer riktiga blommor i trädgården!

 ??  ??
 ??  ?? MINNS.
MINNS.
 ?? FOTO: ANNA SJÖGREN ?? Josephine minns den första påsken i Sverige som blev det första mötet med våren, blommorna och ljuset.
FOTO: ANNA SJÖGREN Josephine minns den första påsken i Sverige som blev det första mötet med våren, blommorna och ljuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden