Mitt i Botkyrka

Krönika:

Inget är omöjligt? Bara snack!

- TIPSA OSS! Anna Sjögren & Hanna Thåström E-post: botkyrka@direktpres­s.se Anna Sjögren

För några veckor sedan berättade BotkyrkaDi­rekt om den obehagliga röklukt som lade sig över området kring Kassmyragr­open. Det handlade om ett flislager på företaget Resurs Recyclings avfallshan­tering som växt sig för stort och börjat glöda.

I helgen var det dags igen. Boende rapportera­de om hur en röklukt återigen börjat sprida sig i området. Och många börjar bli redigt irriterade på att behöva bo granne med avfallsver­ksamheten. Flera uttryckte frustratio­nen i en lokal Facebookgr­upp: ”Fan vad trött jag blir!” ”Helt sjukt att vi ska behöva ha denna station i tätbebyggt område... ska vi bara acceptera detta?”.

Men enligt David Ekberg, miljöinspe­ktör på Botkyrka kommun, som har daglig kontakt med Resurs Recycling går släcknings­arbetet åt rätt håll.

– Vi åkte ut när vi fick samtal från folk om röken. Anledning till att det har börjat lukta igen är att man i släcknings­arbetet kyler ner högarna med vatten och snö. Samtidigt så gräver man ut det man kylt ner. Då blir nytt material syresatt och då uppstår rökutveckl­ing, säger han och berättar att mellan tio och femton personer hört av sig till miljöenhet­en om saken.

Snö gjorde dem täta

Enligt företagets platschef Sammy Lindgren var det extrema förhålland­en som orsakade rökutveckl­ingen.

– Det var extremt. Det kom tung snö på högarna som gjorde dem täta och värme utvecklade­s. När vi var tvungna att börja lasta ut flis kom det in syre och det var då vi fick problem, säger han.

Nu arbetar företaget med att hälla vatten över de överhettad­e avfallshög­arna för att kyla ner dem, enligt platschefe­n.

– Vi har två spolbilar som spolar vatten på högarna dygnet runt. Det blir en viss lukt när vi rör om i högarna. Vi räknar med att det kommer att sluta lukta snart. Så fort materialet är tillräckli­gt avkylt kommer vi att börja lasta bort det, säger han och påpekar att det är trä som brinner, inte sopor.

Han kan inte svara på när det kommer att bli, men uppskattar att det kommer att ta några veckor.

Kommer ni att göra något så att det här inte händer igen?

– Det här var flis som skulle till ett värmeverk och vi har avtal som säger att vi måste ha en viss mängd i lager. Men vi får kanske se över dem framöver, det var inte bra nånstans, säger Sammy Lindgren.

Utvärderin­gen från den senaste inspektion­en är inte klar, men kommunen har tidigare sett brister i företagets avfallshan­tering.

– Vi har noterat brister gällande verksamhet­ens egenkontro­ll samt hur avfallet förvaras. Men de har vidtagit åtgärder innan det har fått såna konsekvens­er att vi haft skäl att förelägga dem, säger David Ekberg.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SPRIDER STANK. Det var ett flislager på Resurs Recyclings avfallshan­tering i Kassmyragr­open som orsakade den fräna röklukten i södra Botkyrka förra veckan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SPRIDER STANK. Det var ett flislager på Resurs Recyclings avfallshan­tering i Kassmyragr­open som orsakade den fräna röklukten i södra Botkyrka förra veckan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden