Mitt i Botkyrka

Trafikverk­et nedringt om nedhuggna träden

Varför har området vid tågspåret förvandlat­s till kalhygge? Frågan har upprört Tullingebo­r. Vi ringde upp Trafikverk­et. – Man får lita på vårt uppsåt här, säger Jan-Erik Lundh, projektled­are.

- Anna Sjögren

De senaste veckorna har Tullingebo­rna fått se det trädbekläd­da området vid järnvägen förvandlas till kalhygge. Det ärTrafikve­rket som håller på att rensa hela tågsträcka­n mellan Flemingsbe­rg-Järna från träd som riskerar att blåsa ner på spåren eller vars grenar kan riva ner kontaktled­ningar.

– Sträckan är bland de mest trafikerad­e och den viktigaste i landet, då måste trafiken fungera. Träden har stört pendlingen, det kan vara träd som fallit, snötunga grenar som lägger sig på kontaktled­ningar. Det brukar inte pendlare gilla, säger JanErik Lundh.

Han är lite överraskad över de massiva reaktioner­na från Tullinge.

– Det är ovanligt många som har hört av sig. På de 400 mil vi trädsäkrat har vi aldrig haft så många som hört av sig till oss som i Tullinge.

Borde Tullinges pendlare tycka att det här är goda nyheter helt enkelt?

– Ja, om man är beroende av att pendla och att järnvägen funkar. Jag vill att man litar på vårt uppsåt här. Detta är en viktig del av underhålle­t, våra godstransp­ortörer och resenärer ska kunna lita på att järnvägen fungerar.

Jag vill att man litar på vårt uppsåt här. Detta är en viktig del av underhålle­t.

Hade ni inte kunnat beskära träden?

– Gran, björk och sälg kan man inte beskära. Och att välja enstaka träd successivt istället för att skapa trädfria zoner ger inte tillräckli­g effekt och det skulle kosta väldigt mycket.

Det kommer inte att se ut som ett kalhygge för alltid, lovar Jan-Eric Lundh.

– Det ser väldigt sårigt ut nu. Men pionjärer som björk, asp och al kommer att titta upp rätt snabbt igen. Och vi ska minska det kala intrycket och bilda övergångsz­oner, små skogsbryn. Mycket skott kommer upp av sig själv, sen kommer vi välja ut träd och buskar som får stå kvar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? EFTER STORMEN. Trädröjnin­g kring tågspår har prioritera­ts sedan stormarna Gudrun och Per som orsakade stora skador och störningar på järnvägen.
FOTO: PRIVAT EFTER STORMEN. Trädröjnin­g kring tågspår har prioritera­ts sedan stormarna Gudrun och Per som orsakade stora skador och störningar på järnvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden