Mitt i Botkyrka

’’Inget är omöjligt’’ är bara snack

- JOSEFIN BRANZELL HERTZ 36-årig Botkyrkabo. Lärare, journalist och författare. Älskar mat, kampsport, musik och schysta människor.

Du kan bli vad du vill!”, ’’Ingenting är omöjligt”. Floskler som dessa har blivit populära att slänga sig med i vårt identitets­politiska tidevarv, där medier ständigt pumpar ut berättelse­r om underdogs som gjort det omöjliga. Inte sällan handlar berättelse­rna om utsatta kids från orten som mot alla odds nått sina drömmar. Det här är en trend som ger mig en fadd smak i munnen och jag ska förklara varför.

En av mina bästa vänner växte upp under ganska miserabla omständigh­eter. Utan att gå in på detaljer kan jag konstatera att oddsen talade emot henne, på de flesta plan. Trots detta blev hon den första i sin släkt att bli akademiker och senare få ett jobb efter utbildning­en. I dag har hon egen bostad och ett socialt fungerande liv. Om det varit enkelt? Nej. Om hon alltid mår toppen efter allt hon gått igenom? Nej. Om hon jobbar med sitt drömyrke och tjänar feta pengar? Nej, men hon klarar sig helt okej och jag är fruktansvä­rt stolt över henne. Ändå kan jag ibland känna mig frustrerad. Hon är nämligen en av de smartaste och roligaste människor jag känner och jag tror att hon hade kunnat bli vad som helst. Om bara saker och ting varit annorlunda. Om bara.

Botkyrka kommun har flera projekt igång för att ge jämlika livschanse­r till oss invånare, oavsett grupptillh­örighet. Skolorna kämpar för att ge sina elever en likvärdig utbildning, oavsett bakgrund. Och tidningar lyfter fram positiva förebilder. Detta är bra och så måste det vara. Men sluta fjäskigt intala alla unga att de kan bli precis vad de vill och att det bara är de själva som står i vägen för sina drömmar. Vi lägger över ansvaret på dem och när det inte går vägen, blir fallet dubbelt så hårt.

I en verklighet där alla inte har samma förutsättn­ingar i livet, ekonomiskt och socialt, är parollen “Ingenting är omöjligt” en vanförestä­llning. Vilken bakgrund och vilka förutsättn­ingar du har definierar dig till stor del, hur mycket du än önskar motsatsen. Samhället är orättvist och har du oddsen emot dig krävs det en jäkla massa för att du ska kunna bli och göra vad du vill.

Gör ditt bästa, utnyttja de resurser som finns och var arg, för det har du all rätt till. Om du lyckas ta ett litet steg mot dina drömmar, slå dig för bröstet och var stolt. Ett litet steg för en människa – ett stort steg för nästa generation.

… har du oddsen emot dig krävs det en jäkla massa för att du ska kunna bli och göra vad du vill.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden