Mitt i Botkyrka

’’Hon bröt barriärer’’

Dogge hyllar Lill-Babs:

- Anna Sjögren

I tisdags kom det sorgliga beskedet: en av våra största och mest folkkära artister, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, har gått ur tiden efter en kort tids sjukdom. Under dagen fylldes medier och Facebookfl­öden av hyllning- ar, minnesord och kondoleans­er. En av de artister som tagit farväl till Lill-Babs är Albybon Douglas Leon, alias Dogge Doggelito.

”Vilken trist nyhet, vilken tråkig dag att få nyheten att du har lämnat oss. Barbro du har lämnat så mycket kärlek och fyllt våra hjärtan med glädje flera generation­er om. Jag kommer alltid bära med dej i mitt hjärta och du är alltid älskad och saknad”, skriver Dogge på sin Facebooksi­da.

– Jag blev ledsen. Det här är en sorgedag, det är trist när en så stor artist och stjärna försvinner från oss, säger han när BotkyrkaDi­rekt når honom på telefon.

Hängde i Alby en hel dag

Han har träffat på Lill-Babs i olika sammanhang ute i nöjessväng­en genom åren. Och förra året spelade de in en kärleksdue­tt tillsamman­s till den visskiva som Dogge håller på med.

– Jag och dragspelsk­ungen Åke Hellman hade en låt om kärlek och så sa vi att det vore fantastisk­t om Lill-Babs kunde sjunga den med mig. Hon sa ja direkt, och kom ut i sin vita land rover till Alby en hel dag. Vi fikade, hade roligt och spelade in. Det

En stor artist som krossade fördomar och bröt barriärer. Så beskriver Dogge Doggelito LillBabs. Förra året kom hon till Alby att spela in en låt med honom. – Hon lever vidare genom våra hjärtan och musiken.

blev helt outstandin­g, berättar Dogge Doggelito.

Han har lagt upp ett filmklipp från inspelning­en med Lill-Babs på sin Facebook av den ännu outgivna låten.

– Skivan är inte klar än, men med den här nyheten har vi sagt att det ska bli snart, säger han.

Med över 60 år som artist på den svenska musikhimle­n var Lill-Babs unik, menar Dogge.

– Som alla andra har jag växt upp med henne. Hon är en del av Sverige och en del av svensk musikhisto­ria. Hon var artist till den sista dagen, det är respekt, säger han.

”Ödmjukhet livets nyckel”

Och hennes storhet var att hon trots sin totala stjärnstat­us höll kvar fötterna på jorden.

– Hon var människa, var öppen och ödmjuk och tog sitt artisteri och andra människor på allvar. Bara av att vara i hennes aura så lärde man sig att vara ödmjuk är livets nyckel och att man inte ska ha fördomar. Jag är bara en rappare, men hon var inte rädd att samarbeta med mig, säger Dogge.

Lill- Babs var en viktig person i ett allt mer polarisera­t Sverige, menar han.

– Idag när vi har frågan om utanförska­p så var hon en sån som bröt barriärer. Hon hade inga fördomar. Vi får fortsätta sprida hennes grej och lära oss av henne. Hon lever vidare genom våra hjärtan och musiken, säger Dogge Doggelito.

Jag är bara en rappare, men hon var inte rädd att samarbeta med mig.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN/WIKIPEDIA FOTO: PRIVAT ?? BARBRO. Lill-Babs under en boksigneri­ng i Stockholm 2013. KÄRLEK.
’’Duetten heter ’Vår kärlek är så underbar’ och det passade med henne. Hela hennes atmosfär var så kärleksful­l och hon sa ja till allt. Jag lyssnade på låten för någon vecka sedan och...
FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN/WIKIPEDIA FOTO: PRIVAT BARBRO. Lill-Babs under en boksigneri­ng i Stockholm 2013. KÄRLEK. ’’Duetten heter ’Vår kärlek är så underbar’ och det passade med henne. Hela hennes atmosfär var så kärleksful­l och hon sa ja till allt. Jag lyssnade på låten för någon vecka sedan och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden