Mitt i Botkyrka

Bvc utökar hembesöken i Fittja

- Evelina Hertz

I höst drar ett nytt projekt igång där förstagång­sföräldrar i Botkyrka ska få möjlighet till fler hembesök av BVC. Målet är att minska risken för ohälsa hos barn och att stärka föräldrar i sitt föräldrask­ap.

Projektet, som kallas för Rinkebymod­ellen, har funnits i Rinkeby sedan 2013. Det går ut på att förstagång­sföräldrar får upp till sex hembesök – istället för ett – från BVC. Med på besöken följer också en föräldrarå­dgivare från socialtjän­sten.

Syftet är att minska risken för ohälsa hos barn och stärka föräldrar i deras föräldrask­ap. Nu kommer projektet till Fittja.

– Alla som får sitt första barn kommer att få det som ett erbjudande, som ett led i att förebygga ohälsa, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelands­tingsråd.

Nu har man gjort projektet permanent i Rinkeby och utökar samtidigt till sju an- dra platser i Stockholms län (se faktaruta). Där ska projektet utvärderas för att se om och hur det ska fortsätta.

– I Rinkeby har vi sett att det har fungerat jättebra. I princip alla har tackat ja till programmet och fullföljt det. Det har ökat vaccinatio­nsgraden och minskat antalet inläggning­ar på akuten, säger Ella Bohlin.

Tanken är att starta upp hembesöken den första september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden