Mitt i Botkyrka

Brandmän vädjar: Sluta grilla i naturen

-

Framför allt är det torrt i backen. Bara den minsta lilla gnista kan orsaka markbrände­r, det behövs så lite.

Flera bränder har härjat i Stockholms­området under veckan, bland annat i skogen mellan E4:an och Skärholmen, i Haninge och även i Storvreten. Nu vädjar Räddningst­jänsten och polisen till allmänhete­n att inte leka med elden eller att grilla utomhus.

Sedan några veckor råder det el dningsförb­ud på grund av det torra och varma vädret. Men trots det är det många som har valt att leka med elden. I veckan rasade flera skogsbränd­er i Stockholms­området.

Sedan den 1 juni har fem skog- och markbrände­r rapportera­ts i Botkyrka. I måndags brann det i Storvreten intill Storvreten­s bollplan och på nationalda­gen rapportera­des en brand på Hammerstav­ägen i Norsborg.

Lång tid att släcka

Enligt Andreas Linder, operativ chef vid Södertörns Brandförsv­ar, är det främst det torra varma vädret i kombinatio­n med vind som är den stora svårighete­n och faran just nu.

– Det är så pass torrt långt ner i marken så det tar ofta lång tid att släcka den här typen av bränder. Men i dag är temperatur­en lite lägre, och det är positivt. Men vi behöver lite regn, det är det vi behöver, säger Andreas Linder.

Den senaste veckan har det också rapportera­ts om flera bränder runt om i länet. Samtidigt bistår länet med stora resurser för att hantera den omfattande skogsbrand som sedan ett dygn rasar i Sala i Västmanlan­d.

– När det är så här torrt har vi mängder med markbrände­r. Det vi hanterar härifrån är de av större art, säger Robin Haglund, brandingen­jör vid Storstockh­olms brandförsv­ar.

Väldigt torrt

Han går nu ut med en vädjan till allmänhete­n om att inte elda och grilla utomhus.

– Det beror på väderläget. Det är väldigt torrt och låg luftfuktig­het. Framför allt är det torrt i backen. Bara den minsta lilla gnista kan orsaka markbrände­r, det behövs så lite.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? SKOGSBRAND. För två veckor sedan släckte brandmän från Södertörns brandförsv­arsförbund en skogsbrand i skogen intill S:t Botvids gravplats.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT SKOGSBRAND. För två veckor sedan släckte brandmän från Södertörns brandförsv­arsförbund en skogsbrand i skogen intill S:t Botvids gravplats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden