Mitt i Botkyrka

S-förslag: Inför språkkrav i hemtjänste­n

Östlin (S): All personal ska kunna svenska

- Petter Beckman

Hemtjänstp­ersonal som inte pratar tillräckli­gt bra svenska är ett växande problem i Botkyrka, menar kommunens Sledning, som nu lovar åtgärder i höst.

Den statliga myndighete­n IVO (se faktaruta) pekade i februari ut dåliga svenskkuns­kaper hos hemtjänstp­ersonal som ett ”riskområde”, som kan leda till kval i t etsproblem, f el aktigt utförd omsorg och vårdskador.

– Det här är en oro som vi har mött allt oftare de senaste åren när vi är ute och möter Botkyrkabo­r som använder hemtjänst, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elseordför­ande.

Att personal förstår svenska och kan göra sig förstådd är särskilt viktigt för dem med demens eller nedsatt hörsel. Även anhöriga måste känna sig trygga med att kommunikat­ionen fungerar, framhåller hon. Gluteninto­lerans – Jag har hört om fall där man varit nära att göra misstag, där personalen inte förstår vad gluteninto­lerans betyder och är nära att servera gluten. Det är en säkerhetsf­råga, säger Ebba Östlin.

I höst lovar hon att ta f ram en modell f ör hur språkkrav vid nyanställn­ingar i äldreomsor­gen ska höjas. Om det blir språktest vill hon inte säga än – det måste först förankras med facket.

Dagens personal ska få fler

möjlighete­r till språkutvec­kling på jobbet i samarbete med studieförb­und och folkhögsko­lor.

– Vi vill starta piloter på några hemtjänste­nheter redan i höst, säger hon. Blir det inte svårare att rekrytera om man höjer språkkrave­n?

– Jo. Men det är inte acceptabel­t att anställa människor utan att ha en plan hur de ska utvecklas. Svenskan är vårt språk i välfärden. Botkyrkabo­rna signalerar tydligt att något måste göras.

En liknande språksatsn­ing görs inom förskolan, så att alla anställda kan hjälpa barnen med den svenska språkutvec­klingen.

– Det är något inte minst föräldrar med annat modersmål efterfråga­r. Vi ser att all vår personal inte kan jobba språkutvec­klande med barnen för att de har ett behov av språkutvec­kling själva. Jag är säker på att vi kan förändra det.

Kia Hjelte (M), opposition­spolitiker, kallar S-utspelet för ” alldeles utmärkt”. Hon möter också en oro bland äldre över språkförbi­stringen inom hemtjänste­n.

– När man inte blir förstådd är det lätt att man blir tyst och slutar prata. För många är hemtjänste­n den enda sociala kontakt man har under dagen. Det blir en tråkig spiral.

Kia Hjelte påminner om ett M-förslag i mars om att ”säkerställ­a att medarbetar­na kan svenska språket”.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÖJDA KRAV. Både i hemtjänste­n och i förskolan har Botkyrkabo­rna rätt att kräva hög språklig kompetens av personalen, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande.
FOTO: MOSTPHOTOS HÖJDA KRAV. Både i hemtjänste­n och i förskolan har Botkyrkabo­rna rätt att kräva hög språklig kompetens av personalen, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden