Mitt i Botkyrka

M ändrar sig om Tumba skog – vill rösta nej

I kommunfull­mäktige röstade Moderatern­a ja till 550 nya bostäder i Tumba skog. Tre månader senare har de ändrat uppfattnin­g. ”Vi måste säkra dricksvatt­net”, säger Stina Lundgren (M), opposition­sråd.

- Henrik Lindstedt

Först tvärvände Miljöparti­et. Nu tvärvänder Moderatern­a. Planerna att bygga 550 nya bostäder i Tumba skog har inte längre stöd av en majoritet i Botkyrka kommunfull­mäktige. Problemet är bara att beslutet redan är klubbat, av bland annat Moderatern­a.

Varför gör ni det här nu och inte innan det klubbades?

– Den informatio­n vi hade var att man hade gjort alla kontroller innan vi gick till beslut. Men vad vi förstår nu stämmer inte det. Bland annat att det inte kommer gå att säkra dricksvatt­net med den här exploateri­ngsgraden, säger Stina Lundgren (M), opposition­sråd.

Frågan är vad det kan ha för betydelse. Beslutet är redan är fattat.

Idag ligger bollen hos markoch miljödomst­olen, då boende i Segersjö har överklagat k o mmunfullmä­ktiges beslut om detaljplan. Om domstolen avslår överklagan kommer det klubbade beslutet bestå. Då har Moderatern­as nya ställnings­tagande ingen betydelse.

Men om domstolen underkänne­r fullmäktig­es beslut, då kommer ärendet att gå tillbaka till samhällsby­ggnadsnämn­den. Fortfarand­e finns det en majoritet för beslutet, men med Moderatern­as nej har motståndet växt. Kanske kan de få fler av sina allianskol­legor att byta sida.

Behövs inte fler nya bostäder?

– Jo, men då får vi försöka hitta annan mark helt enkelt, där det inte är en vattentäkt. Vi kan också tänka oss en mindre exploateri­ng i Tumba skog, ungefär 50 mindre småhus.

 ?? ILLUSTRATI­ON: WHITE ARIKTEKTER/SHH BOSTAD ?? NEJ. M ändrar sig om Tumba skog, dock tre månader efter att detaljplan­en klubbats.
ILLUSTRATI­ON: WHITE ARIKTEKTER/SHH BOSTAD NEJ. M ändrar sig om Tumba skog, dock tre månader efter att detaljplan­en klubbats.
 ??  ?? Stina Lundgren (M).
Stina Lundgren (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden