Mitt i Botkyrka

”Därför blev vi Albybor överkörda”

Vart är vår demokrati på väg? Blir samhället bättre eller sämre? Och vems röster hörs egentligen? Sådana frågor diskuterad­es förra helgen i Fittja, när Mångkultur­ellt Centrum ordnade sitt ”Allmändale­n”, som alternativ till det stora Almedalen i Visby.

- Petter Beckman

– Även om det idag finns totalitära krafter har det också blivit ofantligt mycket lättare att sprida ett demokratis­kt budskap, sa Olle Westberg, rektor för Botkyrka Folkhögsko­la och S-politiker, under en av panelerna.

Han protestera­de mot idén att det demokratis­ka utrymmet skulle ha krympt.

– Det har skett mycket stora och snabba värderings­förändring­ar, till exempel när det gäller synen på homosexuel­la. Det ger mig hopp om framtiden, sa han och tillade att ”samtal fungerar mycket bättre än pekpinnar om man vill att folk ska ändra sina värderinga­r”

I en annan hörsal, sam- manfattade aktivister från kampanjen ”Alby är inte till salu” sina rätt pessimisti­ska slutsatser. Drygt tusen lägenheter såldes till en riskkapita­list, som trots löften om långsiktig­het sålde allt vidare.

Yrsa Rasmussen, den ena av talarna, undrade hur mycket man ska behöva kämpa för ett tryggt och värdigt boende.

– Jag tror inte att de hade kört över oss om det hade varit ett område med högre social status. Idag är många grannar uppgivna och trötta. Inte ens hyresgästf­öreningen backar oss, sa Gabriela Varas Stancovich.

Under de två dagarna som Allmändale­n pågick, lanserades en ny förening, ”Antirumour­s Sweden” som bygger vidare på den tidigare Antiryktes kampanjs om Botkyrka startat med inspiratio­n från bland annat Barcelona.

– Det är viktigare än någonsin att vi lär oss förhålla oss kritiskt till allt vi möts av på internet. Annars är hela demokratin hotad, sa Josefin Branzell Hertz.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? SPANING. Mycket har blivit bättre det gäller demokratin­s utveckling, tyckte Olle Westberg (S) i panelen.
FOTO: PETTER BECKMAN SPANING. Mycket har blivit bättre det gäller demokratin­s utveckling, tyckte Olle Westberg (S) i panelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden