Mitt i Botkyrka

Jag skäms å vuxenheten­s vägnar

- SUSANNE FLENSTED -WALEIJ Trebarnsma­mma, sjukhusclo­wn, berättare och Sätrabo sedan början av detta årtusende.

Idessa dagar är det inte bara skolavslut­ning som hägrar för många unga, utan också ett sommarjobb. Min tonårstjej, som går på vård- & omsorgspro­grammet, är en av dem. Så länge hon kan minnas har hon velat bli syrra. Hon är osannolikt motiverad. Alla chanser till erfarenhet på vårdområde­t som hon kan få, tar hon.

Men det är inte lätt. Visserlige­n har hon fått tre veckors jobb på ett äldreboend­e i kommunen, men sommarlove­t är långt. Och att på eget initiativ lyckas få något, är lättare sagt än gjort. 30 telefonsam­tal och otaliga mejl senare, till olika sjukhusavd­elningar är frustratio­nen stor. Jobb kan hon glömma. Hon får inte ens svar. Inte ett enda ”nej tyvärr”. Inte ens efter jobbinterv­juer ids arbetsgiva­re höra av sig. Löften om besked ersätts av tystnad. Det fick hennes storasyste­r erfara i jakten på sitt sommarjobb.

Om man kan skämmas å vuxenheten­s vägnar, så gör jag det.

Skulle man, mot förmodan, kallas till intervju så får man vara beredd på allt möjligt. Ansöknings­processen för kollegans tonåring skedde i trupp. Jag höll på att tappa hakan när hon berättade om den. Efter en stunds grupparbet­e med olika uppgifter, så avslutades hela sessionen med en fråga, som skulle besvaras inför alla andra. ”Vem av dem som är här i gruppen tycker du borde få jobbet? Motivera ditt svar!” Vänta nu, är det möjligtvis någon som sett för mycket på dokusåpor på TV? Är det ingen som reflektera­t över hur det blir för tonåringen som inte får en enda ” röst” av de andra? Jag skäms.

Kompisens son tyckte själv att jobbet förra sommaren var en rejäl besvikelse. Personalen­s uppmuntran handlade mest om att ta fikapaus och han belönades med att få gå hem tidigare, typ varje dag. Ungefär noll förutsättn­ingar för en bra jobberfare­nhet. Jag skäms.

Min största farhåga är att vi vuxna ska svika henne genom att nonchalera och kväva hennes lust att lära.

Jag älskar den framåtanda min tjej har. Min största farhåga är att vi vuxna ska svika henne genom att nonchalera och kväva hennes lust att lära, veta mer, ta ansvar och göra skillnad, som hon – och många andra energiska unga – bara glöder av! Att hon ska smittas av den nonchalans och brist på engagemang som ofta innehåller spår av bitterhet. Efter en praktik häromåret kände hon av just detta. Som hon själv sa: ”Man måste ju vara profession­ell. Om man visar patientern­a lite vänlighet och respekt, ja, då får man ofta detsamma tillbaka!” Hjälp, 15-åringen har fattat mer än många medelålder­s. Jag skäms.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden