Mitt i Botkyrka

Johan August hälsar – från 1872

”Farväl du kära fosterland”, knackar kvarndräng­en Johan August Andersson in i stenen ovanför vattenfall­et. Året är 1872, han är 22 år och ska emigrera från Fullersta till Amerikat. 146 år senare hittar nyinflytta­de Robert ett hemligt lönnfack i golvet und

-

Robert Berggren visar hälsningen i stenen. Den gamla kvarnen, som började malandet år 1689 och drevs av ett fem meter högt fall i Full erstaån, är borta sedan länge. Men kvarntorpe­n står kvar och där bor han med fru, svärmor och ett gäng islandshäs­tar.

– Planen är att det ska bli ett generation­sboende här, lite som förr i tiden, säger han.

Han håller precis på att restaurera det mindre torpet, byggt i början av 1900-talet. För några dagar sedan gjorde han ett oväntat fynd där – under ett platsbyggt skåp började golvet plötsligt svikta när han stod på det.

– Där under var ett lönfack!

Mörk opch djup gång

En mörk och djup gång öppnade sig under golvet. Robert Berggren, visste inte vad han skulle vänta sig.

– Jag var helt säker på att jag skulle hitta en döing där nere. Men vi gick in och längst in hittade jag den här, säger han och visar upp hembrännin­gsapparat som någon gömt där någon gång.

Vem som lämnat den där är det ingen som vet. Kanske samma person som dumpade spritbutel­jerna de hittade under altanen. Lönnfacket vittnar ändå om en olaglig verksamhet – hembrännin­g är förbjudet i lag sedan 1855.

För Robert Berggren är de små husen det han alltid drömt om. De ligger mitt i Gömmarens naturreser­vat alldeles intill den utryckning­sväg som skär genom reservatet, bara några minuters cykeltur från Kungens kurva.

– Det tar 35 minuter att åka kommunalt till jobbet, det är som att bo på landet, fast mitt i stan. Det är det här jag alltid drömt om, säger han.

Jag var helt säker på att jag skulle hitta en döing där nere.

Drar till Nordamerik­a

Kvarndräng­en Johan August Andersson underteckn­ar sin inskriptio­n med August i ru- nor och drar till Nordamerik­a, där han så småningom hamnar i Cannon City i Colorado. Han återvänder aldrig till Fullersta.

Men historien lever kvar. Precis som torpen mellan Kungens kurva och Fullersta.

 ?? F FOTO: JONAS GRÖNVIK OTO: JONAS GRÖNVIK FOTO: JONAS GRÖNVIK ?? RENOVERAS. Robert Berggren är i full fart med att byta ut väggarna på det gamla torpet. HÄLSNINGEN. Alldeles i närheten av där Fullersta kvarn stod lämnade Johan
August Andersson sin sista hälsning i Sverige. FYNDET. Det var i en dold källare som...
F FOTO: JONAS GRÖNVIK OTO: JONAS GRÖNVIK FOTO: JONAS GRÖNVIK RENOVERAS. Robert Berggren är i full fart med att byta ut väggarna på det gamla torpet. HÄLSNINGEN. Alldeles i närheten av där Fullersta kvarn stod lämnade Johan August Andersson sin sista hälsning i Sverige. FYNDET. Det var i en dold källare som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden