Mitt i Botkyrka

Vårdperson­al flyr till bemannings­företag

MÅNGA FÖRDELAR FÖR DEN ANSTÄLLDA – men på bekostnad av vårdkvalit­eten, menar vissa

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

Vårdperson­alen i Stockholm lämnar sina anställnin­gar för att i stället arbeta för bemannings­företag. Bra för den enskilda men ett stort problem för vården i stort, menar vår vårdpanel.

– Det är enormt stressigt och folk mår verkligen skitdåligt.

Orden kommer från en av de sjuksköter­skor som samlats på StockholmD­irekts redaktion. Den 54- åriga kvinnan, som vill vara anonym, har arbetat inom vården i närmare 30 år, varav 21 år som sjuksköter­ska, och hennes vittnesmål är dessvärre inte unikt. Även de andra berättar om hur de tvingas arbeta under oerhört stressiga förhålland­en.

Fastanstäl­lda ersätts

Undantaget är Stefan, sjuksköter­ska på Nya Karolinska, vars arbetssitu­ation i de nya lokalerna i Solna skiljer sig från de andras.

En förklaring är att flytten medfört att antalet vårdplatse­r minskat – vilket samtidigt sätter större press på stadens andra akutmottag­ningar.

Men på en punkt överensstä­mmer hans erfarenhet­er med de andras: de fastanstäl­lda ersätts i allt större utsträckni­ng av bemannings­personal.

Barnmorska­n Madeleine Ekenman, 52 år, har stor förståelse för att många väljer den vägen.

– Du tjänar nästan det dubbla, samtidigt som du inte behöver ta samma ansvar, konstatera­r hon, men tillägger att hon själv aldrig skulle säga upp sig trots möjlighete­n att jobba mindre för samma lön.

– Nej, aldrig. Jag vill inte vara med och stödja den utveckling­en.

Kvalitetsa­rbetet och rutinerna blir lidande. Jag förstår varför man personlige­n väljer att ta en sådan tjänst, men det är en hycklande bransch där allt handlar om pengar.

Stenhård rekryterin­g

Alla fem vittnar om att det för närvarande pågår en sten- hård rekryterin­g från bemannings­företagen som budar över varandra för att vinna över personal.

En av kvinnorna vid bordet säger att hon dagligen får förfrågnin­gar via Linked - in.

Problemet enligt flera i panelen är att bemannings­personalen ibland bara går in och släcker bränder, en beskrivnin­g som bekräftas av Sofia Nämming, 37- årig sjuksköter­ska på SÖS:

– Kvalitetsa­rbetet och rutinerna blir lidande. Jag förstår varför man personlige­n väljer att ta en sådan tjänst, men det är en hycklande bransch där allt handlar om pengar, säger hon och berättar att hon av tidsbrist ofta tvingas säga ”ledsen, men du får bara följa med” till nya bemannings­sjuksköter­skor.

Madeleine nickar instämmand­e:

– Det går oftast snabbare att göra det själv istället för att förklara för någon annan, konstatera­r hon.

Erbjuder större frihet

Gunilla George, ordförande i Vårdförbun­det avdelning Stockholm, bekräftar att allt fler av deras medlemmar, framför allt sjuksköter­skor och barnmorsko­r, söker sig till bemannings­företagen. Anledninge­n är att det ger möjlighet att arbeta kvar på landstinge­ts sjukhus med högre lön och större frihet att välja sina arbetstide­r.

– En av de största utmaningar­na för vården är arbetsgiva­rnas svårighete­r att rekrytera och behålla sjuksköter­skor och barnmorsko­r, skriver hon i ett mejl.

Så hur ska landstinge­t lyckas behålla sin personal och vara lika attraktiva på arbetsmark­naden som bemannings­bolagen – som har ett stort övertag i förhandlin­gar eftersom de inte har ansvar för vården och vårdplatse­rna. Vårdförbun­det vill se högre löner, men det är framför allt arbetsförh­ållandena som måste förbättras, hävdar panelen bestämt. Både barnmorska­n Petra Vinberg Linder, 41 år, och Sofia Nämming har längre sjukskrivn­ingar bakom sig på grund av utbrändhet.

– I dag är det så inriktat på att vårdköerna ska minska. Men hur gör vi arbetsmilj­ön bra för personalen? Det är den viktigaste frågan. Personaltä­theten måste öka, säger den 54- åriga kvinnan bestämt.

Trots den nattsvarta be- skrivninge­n finns det en uttalad stolthet hos panelen. Alla fem upprepar att de älskar sina yrken och att de helst inte skulle vilja jobba med någonting annat. Men samtidigt går de – bokstavlig­en – ofta på knäna under arbetspass­en.

”Kryper hem från jobbet”

En av av panelmedle­mmarna berättar att hon kan ha 18 patienter på en natt då det bara är hon och en undersköte­rska på plats.

– Ibland kryper jag från jobbet med ont i hela kroppen. Hur ska jag klara av att jobba till pensionen, hur ska jag få det att fungera? Det funderar jag ofta på, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden