Mitt i Botkyrka

Religiösa friskolor inte farliga Debatt:

-

”Skolan ska få barn att tänka – inte tro.”

Så stod det på en valkampanj­bild för Socialdemo­kraterna på nationell nivå. Jag blev riktigt provocerad, men knappast chockad. Under kommunfull­mäktige den 31 maj aktualiser­ades frågan i Botkyrka när förslaget om att kommunens lokaler inte ska få hyras av så kalllade konfession­ella skolor togs upp.

Jag har under det senaste året eller så sett ett allt hårdare klimat i samtalet om konfession­ella friskolor, ett hårdare klimat som jag kanske delvis köpte och stämde in i till en början. Aldrig i en sådan utsträckni­ng att jag skulle förespråka ett förbud, men jag kände en genuin oro över att denna typ av skolor kunde bidra till en ökad segregatio­n. Den genuina oron mattades av och idag vet jag (tack var det Joel Halldorfs ledare i Dagen 18/5) att endast en procent av Sveriges skolor är religiösa friskolor. Det ger lite perspektiv.

I Miljöparti­et i Botkyrka är vi överens om att fristående aktörer ska kunna etablera sig på lika villkor, så länge de följer lagen. Vi fortsätter att stå fast vid det. Därför yrkade vi avslag på förslaget från S i fullmäktig­e.

En sådan infantilis­ering av troende som ges utryck i citatet jag inledde med har jag aldrig hört från S i Botkyrka, och jag tror inte heller att jag kommer att behöva höra det. De är smarta människor med ett stort engagemang som vill det bästa för våra medborgare. Men jag tror att detta förslag som bäst är sym- boliskt eftersom vi idag inte hyr ut lokaler till konfession­ella skolor. Som värst är det ett misstag som bidrar till en fortsatt uppmålning av den religiösa människan som dum eller farlig, indoktrine­rad och som någon som inte tänker.

Vi har redan lagar som säger att alla konfession­ella inslag ska vara frivilliga och utanför schema, vi har en läroplan som gäller för alla, vi har en skolinspek­tion som kontroller­ar att detta efterlevs. Jag tror på religiösa huvudmäns förmåga att efterleva detta, och ser ingen anledning att svartlista dem från kommunens lokaler. Särskilt i valtider är det viktigt att inte vända kappan efter vinden och ge efter för populism.

 ??  ?? HÅLL STÄLLNINGA­RNA. Särskilt i valtider är det viktigt att inte vända kappan efter vinden och ge efter för populism, skriver Embla Kolenda (MP).
HÅLL STÄLLNINGA­RNA. Särskilt i valtider är det viktigt att inte vända kappan efter vinden och ge efter för populism, skriver Embla Kolenda (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden