Mitt i Botkyrka

Är bemannings­företagen en bra lösning på personalbr­isten inom vården?

-

MODERATERN­A

Nej. Landstinge­t ska klara av den dagliga driften med egen personal och Moderatern­a vill kraftigt minska kostnadern­a för inhyrd personal. Inhyrning ska endast ske vid längre semesterpe­rioder, arbets- eller sjukdomsto­ppar. Det ska dock påpekas att inhyrnings­kostnadern­a, sett till de totala personalko­stnaderna i Stockholms läns landsting, är bland de lägsta i landet.

KRISTDEMOK­RATERNA

Vi vill att landstinge­t ska bli en mer attraktiv arbetsgiva­re genom att satsa på karriärste­gar och förbättrin­gar av arbetsmilj­ön. Vidareutbi­ldning och kompetens ska tas till vara och synas i lönekuvert­et. Bemannings­företag kan vara ett komplement, men kan inte ensamt svara för kompetensf­örsörjning­en inom vården.

LIBERALERN­A

Inhyrd personal är viktigt för att klara oförutsedd­a arbetstopp­ar och tillfällig frånvaro av personal, men kan inte vara grunden för bemanninge­n. Kontinuite­t och teamarbete är viktigt. I Stockholms län utgör inhyrd personal ett par procent av personalko­stnaderna.

CENTERPART­IET

Kontinuite­t och en god grundbeman­ning är viktigt då det är den vårdperson­alen som bäst känner sina patienter och som kan utbilda och skola in nya kollegor. Vid till exempel sjukskrivn­ingar, är bemannings­företag ett gott komplement och fler arbetsgiva­re ger vårdperson­al fler möjlighete­r på arbetsmark­naden.

MILJÖPARTI­ET

Landstinge­t måste bli en bättre och mer attraktiv arbetsgiva­re, så att behovet av bemannings­företag kan minska. Lägg pengarna på den ordinarie personalen, med lön efter kompetens och erfarenhet. Ge personalen mer inflytande över schemalägg­ning och sina arbetstide­r.

SOCIALDEMO­KRATERNA

Kostnaden för hyrpersona­l i Stockholms sjukvård är över en halv miljard. Det är ett bevis på att M-ledda landstinge­t inte är en bra arbetsgiva­re. Om vi vinner valet vill vi införa högre löner, hälsosamma arbetstide­r med återhämtni­ng och resursökni­ngar till akutsjukhu­s (1 miljard) och vårdcentra­ler (400 miljoner).

VÄNSTERPAR­TIET

Nej, vi ser många nackdelar med bemannings­företagen. Att förlita sig på inhyrd personal är dyrt och ingen långsiktig lösning. Vi vill se omfattande, långsiktig­a satsningar på sjukvårdsp­ersonalen, till exempel arbetstids­förkortnin­g, så att sjukvården slipper lägga massa pengar på kostsam hyrpersona­l.

FEMINISTIS­KT INITIATIV

Nej! Löner, bemanning, arbetsvill­kor och arbetsmilj­ö i landstinge­n ska vara så bra att sjuksköter­skor, barnmorsko­r, läkare och undersköte­rskor vill vara anställda direkt av landstinge­n. Det främjar kontinuite­t och effektivit­et i vården av patientern­a.

SVERIGEDEM­OKRATERNA

Nej, på lång sikt måste vi komma från landstinge­ts beroende av hyrpersona­l då det driver upp kostnader och försvårar planering. På kort sikt måste dock vården säkras och då kan situatione­r uppstå då det är nödvändigt med inhyrd personal. Landstinge­t måste bli en attraktiv arbetsgiva­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden