Mitt i Botkyrka

Hardcore bikers och mormödrar

Skäggiga snubbar med stora hojar? Glöm det – här är Devil Dolls, mc-klubben för bara kvinnor som snart lämnar Slagsta för ett industriom­råde i Huddinge.

- Text: Text: Rasmus Panagiotis | Foto: Claudio Britos

Fortfarand­e är det en del kvar att göra. Golv ska målas och en del el fixas. Men snart kommer den stå där – Devil Dolls egna klubblokal. Mitt i Hammardals industriom­råde, i en fastighet som tidigare var en svinstia, på toppen av en soptipp där gamla Klarakvart­eren (bland annat) ligger nedgrävda.

Vattnet i området – det avråds man från att dricka.

– Skulle vattnet vara schysst här skulle det här aldrig ha funnits. Här får man leva, säger Maddiz i Devil Dolls MC.

Totalt är de 14 i klubben. Alla kvinnor.

– Vi behöver inte ett dragplåste­r i form av en man, vi kör själva. Vi är självständ­iga bikers. Eller hardcore ödmjuka mormor och farmor, säger Maddiz och skrattar.

Ödmjukhet och respekt

För ödmjukhet och respekt behövs i den starkt mansdomine­rade bikerkultu­ren, det är både Maddiz och LP, som också är med i klubben, överrens om.

– Killarna är alltid glada när de ser oss. Vi har verkligen etablerat oss seriöst, de vet att det inte är något lajlaj, säger LP.

– Det har varit tuffa år som tjej att köra hoj och när man startar en klubb har man mycket att leva upp till. Man ska köra och man ska bete sig, annars får man dåligt rykte, säger Maddiz.

De ställer ofta upp på olika välgörenhe­tsgrejer och charity runs, som olika klubbar arrangerar. Bland annat emot barncancer och bröstcance­r och för att hjälpa våldsutsat­ta kvinnor och kvinnor som fastnat i prostituti­on.

Byggde lokalen själva

Tidigare hade de lokaler i Slagsta, men där fanns det inte plats för motorcykla­r och meckande. Sina nya lokaler i Hammardals industriom­råde har de, förutom elen, byggt och fixat helt själva.

– Vi har lärt oss bygga genom att kolla på Youtube, säger de och skrattar.

Och den kommer verkligen vara ett lyft för klubben.

– Här kan vi vara och umgås om vintrarna och ha våra motorcykla­r här. Det kommer bli så bra, vi har tjejer som är väldigt duktiga på att mecka, så vi lär hela tiden av varandra, säger Maddiz.

De är den enda svenska chaptern – Devil Dolls startade för snart 20 år sedan i Kalifornie­n. Men för Maddiz och LP började bikerdrömm­arna mycket tidigare än så.

– Mitt hojliv började när jag var tio år. Jag såg en film och var fast. Jag bestämde att när jag blir stor ska jag vara med i en av Sveriges största tjejklubba­r och köra hoj. Och allt det har hänt, säger Maddiz.

– Ja, hojlivet har alltid funnits där. Jag gillade att mecka och varför det inte blev bilar vet jag inte. Men hojar är så mycket frihet, säger LP.

Hur då?

– Du vet, du tar ut din motorcykel­n, drar på dig skinnkläde­rna och åker ut. Bara tömmer hjärnan. Sen kommer måndag, då är det dags att dra på dig arbetskläd­erna igen, jobba och vara mamma och mormor och farmor och allt det där. Sen sätter du dig på hojen igen, och inget av vardagsliv­et existerar, säger Maddiz.

– Det är så härligt alltså. Du vet, när du sitter där, du känner alla lukter, kobajs... Har jag ont i ryggen går det över så fort jag packar hojen och drar ut på tur, säger LP.

Vi behöver inte ett dragplåste­r i form av en man, vi kör själva. Vi är självständ­iga bikers.

 ??  ??
 ??  ?? ÄLSKAR HOJLIVET. Snart flyttar Devil Dolls från Slagsta i Botkyrka till Hammardals industriom­råde i Huddinge. Där får de mer plats för meckande. Från vänster: Carola Lindström, Gabriela Hollman larsson, Pia Kienast, Inkan Portnoff
ÄLSKAR HOJLIVET. Snart flyttar Devil Dolls från Slagsta i Botkyrka till Hammardals industriom­råde i Huddinge. Där får de mer plats för meckande. Från vänster: Carola Lindström, Gabriela Hollman larsson, Pia Kienast, Inkan Portnoff
 ??  ?? DERAS TUR NU. ”Jag har jobbat, diskat, städat, passat barnen och handlat. Jag har gjort allt det. Nu är det min tur och mina barn stödjer mig i allt. Enda kravet de har är att jag sms:ar när vi startar varje tur”, säger Maddiz (till vänster) i Devil...
DERAS TUR NU. ”Jag har jobbat, diskat, städat, passat barnen och handlat. Jag har gjort allt det. Nu är det min tur och mina barn stödjer mig i allt. Enda kravet de har är att jag sms:ar när vi startar varje tur”, säger Maddiz (till vänster) i Devil...
 ??  ?? KLUBB. ”Även när vi är ute och är på en plats där det är en massa andra människor och band spelar lämnar vi aldrig varandra, vi har så kul tillsamman­s”.
KLUBB. ”Även när vi är ute och är på en plats där det är en massa andra människor och band spelar lämnar vi aldrig varandra, vi har så kul tillsamman­s”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden