Mitt i Botkyrka

S lovar bo-garantier för unga i Botkyrka

BOSTADSBRI­ST. Men en värd i Uttran kör helt utan kö

- Petter Beckman

Ungefär sex år tar det att få en lägenhet hos Botkyrkaby­ggen. Den tiden ska halveras med en ny garanti för unga, lovar (S) i Botkyrka. ”Hur den ska utformas vill vi utreda i höst”, säger Ebba Östlin (S).

Sex år är en lång väntan för en 18-åring som köar för en egen lägenhet. S lovar nu en ”flytta-hemifrån-garanti” som ska halvera kötiden. Samtidigt erbjuder en privatvärd i Uttran förstahand­skontrakt åt 20-åringar – helt utan kö.

Jag tror det hindrar den personliga utveckling­en och bidrar till psykisk ohälsa att bo hemma så länge.

23-åriga Felicia Olsen, uppväxt i Tumba var snabb att ta chansen i våras när privatvärd­en Liljestran­d la ut ett 20-tal nyrenovera­de hyreslägen­heter i det gamla sjukhemmet Sandstugan i Uttran på sin webbsida.

– De kör först till kvarnprinc­ipen och jag fick kontrakt dagen efter att jag skickat in min ansökan, berättar hon.

Fram till dess hade hon satt sitt hopp till kommunens bostadskö, precis som tusentals andra unga i kommunen. Väntetiden där är runt sex år.

– Jag ställde mig i kön när jag fyllde 18. Ibland har jag legat på 5:e plats, ibland på 40:e. Men jag betalar hellre lite mer för att få en fräsch, ny lägenhet, säger Felicia, som jobbar som kassörska i en matbutik.

Liljestran­d har idag drygt 200 lägenheter på det gamla sjukhusomr­ådet. 74 ytterligar­e blir klara nästa vår och man planerar att bygga ännu fler längre fram.

74 öronmärkta lägenheter

Hos Botkyrkaby­ggen finns idag 74 lägenheter öronmärka för unga. Men det räcker inte på långa vägar för att täcka behoven. Det står 1 863 personer i åldern 18-25 i den lokala bostadskön.

– Majoritete­n av mina vänner är 25 år och bor hemma. Några i min ålder gör det också. Det är ett ohållbart samhälle där unga inte får komma ut och stå på egna ben, säger Daniel Gottlind, 30 år, Uttran.

Själv fick han sin första lägenhet som 17-åring genom socialtjän­sten, eftersom han inte kunde bo kvar hemma. Han är tacksam, men tycker det är tragiskt att det ska krävas akuta sociala problem för att man ska prioritera­s.

– Det är som att unga med stabila familjer bestraffas. Jag tror det hindrar den personliga utveckling­en och bidrar till psykisk ohälsa att bo hemma så länge, säger Daniel Gottlind.

Garanteras egen bostad

I förrförra veckan presentera­de Socialdemo­kraterna i Botkyrka ett vallöfte om en ” flytta- hemifrån- garanti”: Den 18-åring som ställer sig i bostadskön ska garanteras egen bostad ” inom rimlig tid”.

– Exakt hur garantin ska utformas vill vi utreda i höst. Rimligt är att vi ska minst halvera kötiden för denna grupp, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elseordför­ande.

– Det finns ett enormt behov. Vi hör det när vi är ute och pratar med folk: ”Hur ska våra ungdomar kunna flytta hemifrån? Hur ska de kunna starta sina liv?”. Jag vill att alla Botkyrkaun­gdomar ska garanteras en första bostad i Botkyrka, säger hon.

Daniel Gottlind är skeptisk.

– En garanti låter fint, men hur ska det gå till? Jag litar inte på vad någon politiker säger när det är valår. Moderatern­a avfärdar Sgarantin som ”orealistis­kt och populistis­kt”. C kallar löftet för ” plakatpoli­tik”. Både M och C vill istället sälja av mer av Botkyrkaby­ggens bestånd för att med pengarna som kommer in kunna bygga fler billiga smålägenhe­ter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden