Mitt i Botkyrka

Partierna lovar: Vi ska följa lagen

Alla partierna i Botkyrka är överens: kommunen måste börja leva upp till sina skyldighet­er när det gäller finska språkets ställning. – Vi har stagnerat, men nu ska vi ta nästa språng, sa Tuva Lund (S) vid en utfrågning.

- Petter Beckman

Politiker från M, S, L, MP, KD och V ställdes mot väggen av det sverigefin­ska föreningsl­ivet i Botkyrka i slutet på maj. En ny lag är på väg som ökar kraven på kommunerna.

– Är ni beredda att acceptera att kommunen är tvåspråkig på finska och svenska, undrade Matti Ohtamaa i publiken.

– Ja, ropade kommunalrå­det Tuva Lund (S).

– Naturligtv­is, sa Lars Johansson ( L) och la ett eget förslag om skyltar vid infarterna om att Botkyrka är ett finskt förvaltnin­gsområde.

Stefan Dayne (KD) föreslog att en informatio­nsbroschyr skulle spridas till politiker och tjänstemän för att råda bot på kunskapsbr­isten.

Willy Viitala (M) medgav att hans parti inte hade prioritera­t frågan, men framhöll att lagen självklart ska följas.

När det gäller förskola på finska lade han dock in en reservatio­n:

– Det måste finnas en efterfråga­n som motsvarar kostnaden, framhöll Viitala, men fick mothugg av Tuva Lund som påpekade att det enligt lagen räcker med ett enda barn.

Hon berättade att finskspråk­ig öppen förskola nu kan erbjudas en dag i veckan i Storvreten och att samma sak förbereds i norra Botkyrka.

Exempel från Haninge visar att en finskspråk­ig skolklass som startar med få elever leder till ökad efterfråga­n när verksamhet­en är igång.

– Ja, man måste våga börja, inte bara tänka att det är för litet underlag. det har jag verkligen tagit med mig, sa Marit Normasdott­er (V).

Och Embla Holmlid Kolenda (MP) underströk vikten av att lyssna på medborgarn­a.

– Det är ni som är experterna. Sedan årsskiftet har vi lärt oss väldigt mycket.

 ?? FOTO: BOTKYRKA K:N ?? TILLMÖTESG­ÅENDE. Lars Johansson (L), i mitten, föreslog skyltar på finska vid infarterna till Botkyrka.
FOTO: BOTKYRKA K:N TILLMÖTESG­ÅENDE. Lars Johansson (L), i mitten, föreslog skyltar på finska vid infarterna till Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden