Mitt i Botkyrka

Här visar SL upp röda linjens nya t-banetåg

Ny design, ny teknik, AC och förbättrad tillgängli­ghet. I tisdags presentera­de SL det nya C30-tåget.

- Patrik Wirén

Som vi berättade f örra veckan har den första nya tunnelbane­vagnen C30 anlänt till Stockholm. Under tisdagsför­middagen visades vagnen upp för media på plats i Norsborgsd­epån.

– Det är en skön känsla och en viktig milstolpe att det första tåget är här. Det är färre sittplatse­r men tågen rymmer fler passage- rare. Det är också fler dörrar som gör att vi slipper flaskhalsa­rna, säger Caroline Ottosson, VD för SL och chef för trafikförv­altningen vid Stockholms läns landsting.

96 vagnar

Totalt har 48 C30-tåg, vilket innebär 96 vagnar, köpts in. Trafikstar­t för de första tågen är planerad till sommaren 2019 och alla 48 tåg väntas vara levererade 2022. Men det dröjer i nnan Stockholms resenärer kan ta en premiärtur med tåget, som till en början kommer att gå längs röda linjen.

– Först väntar omfattande tester. Inlednings­vis kommer de sedan att gå på röd linje, men ambitionen är att de ska gå på större del av t-banenätet i framtiden, säger Caroline Ottosson.

På pressvisni­ngen medverkade även Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd och ordförande i AB SL:s styrelse.

– Det är helt fantastisk­t. Nu har vi fått en helt ny generation t-banevagnar som kommer tjäna resenärern­a många år framöver, säger han.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? C30. Nu finns det första tåget av 48 på plats i Norsborgsd­epån.
FOTO: PATRIK WIRÉN C30. Nu finns det första tåget av 48 på plats i Norsborgsd­epån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden