Mitt i Botkyrka

Kyrkor kräver svar om folkmord på möte med S

Beskedet att Socialdemo­kraterna inte kommer att erkänna Seyfo som ett folkmord upprör syrianska och assyriska föreningar och kyrkor i Botkyrka. Nu kräver de ett möte med S-ledningen i Botkyrka.

- Anna Sjögren

Det är fem veckor sedan som Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven sa att man inte kommer att erkänna Seyfo 1915, då kristna minoritete­r i det dåvarande osmanska riket, dagens Turkiet, fördrevs och mördades, som ett folkmord.

Beskedet har fått nio syrianska och assyriska kyrkor och föreningar i Botkyrka, bland dem Arameisk-syrianska föreningen i Norsborg, St Thomas församling i Fittja och St:a Maria Syrisk-ortodoxa kyrka i Tumba, att skriva till den Socialdemo­kratiska ledningen i Botkyrka om frågan.

”Vi kräver civilkurag­e, vi kräver att våra politiker står upp för den rättvisa som offren förtjänar och vi som ättlingar har rätt till”, skriver de i brevet.

De vill att den lokala Sledningen tar fram en handlingsp­lan för hur de kommer att arbeta för ett erkän- nande av folkmordet och kräver omgående ett möte med politikern­a.

2015 invidges ett minnesmonu­ment vid St Petrus och Paulus kyrka i Hallunda. Det uppskattas att 1,5 miljoner människor mördades under Seyfo.

Riksdagen har erkänt Seyfo som ett folkmord, men regeringen har inte gjort det. Såhär sa Löfven till SVT på frågan om regeringen kommer erkänna det:

– Regeringen har inte någon plan på det, nej. Däremot måste vi fördöma det som skett och lära av historien.

 ??  ?? SEYFOMONUM­ENT. 2015 invigdes ett minnesmonu­ment utanför St Petrus och Paulus kyrka. ”En historisk dag”, sa diakonen Josef Aslan.
SEYFOMONUM­ENT. 2015 invigdes ett minnesmonu­ment utanför St Petrus och Paulus kyrka. ”En historisk dag”, sa diakonen Josef Aslan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden