Mitt i Botkyrka

De lever bondgårdsl­iv nära stan

Leva bondeliv 18 minuter från Stureplan? Drömmen blev sann för Daniel, Karin, Mimmi och Viktor, som sedan april är månskensbö­nder på Huddinges arrendegår­d Kastellet.

- Hanna Thåström

Två gula bostadshus, en ladugård, ett hönshus och ett torkningsh­us, där rika stockholma­res tvätt hängdes på tork efter att ha tvättats av 1800- talets Huddingebo­r. Allt det ingick i den lilla gården Kastellet i Lännaskoge­ns naturreser­vat, enligt annonsen som Daniel Holmkvist och Karin Linder såg i tidningen i vintras.

– Vi skickade en ansökan till kommunen och berättade vad vi ville göra med gården. Ha fjällkor och bruka jorden ekologiskt. Nu är den vår, be- rättar Daniel Holmkvist, som flyttade in med sambon Karin och sonen Demus i maj. Karins bonusbror Viktor Lenke och Mimmi Rydstrand fick det mindre huset intill. Nu driver de jordbruket tillsamman­s.

Kastellet är en av Huddinge kommuns fem arrendejor­dbruk. Gårdarna hyrs ut femårsvis till privatpers­oner, som tar på sig att driva jordbruken åt kommunen.

Inriktning­en på gårdarna styrs genom arrendeavt­alet som bonden tecknar med kommunen. Den som hyr gården ska också vara beredd på att allmänhete­n besöker markerna.

– Det ska inte vara något fort knox, friluftsli­vet är en stor poäng med arrendejor­dbruken. Det är viktigt att allmänhete­n kan besöka markerna, säger Christian Ottos- s on ( C), ordf ör a nde i natur- och byggnadsnä­mnden..

Hunden Beppe och tre hönor följde med Daniel och Karin i flytten från villan i Tallkrogen. Nu har hönorna fått många nya kompisar i det gamla hönshuset. Äggen säljs till vänner och kollegor.

– Förut hade vi inte koll på raser men nu har vi nördat in oss, åkt på hönsmarkna­der och så. Vi har valt höns som lägger ägg i fina färger, det blir roligare än att bara sälja vanliga vita ägg, berättar Karin.

En sen fredagskvä­ll kom en lastbil med sju fjällkor, fem kor och två kalvar. Ytterligar­e tillökning väntas till jul – flera av korna är dräktiga.

Nu betar korna på 15 hektar stubbig skogsmark, som långsamt ska omvandlas till äng.

– De är dikor, inte mjölkkor. Det är mindre jobb, säger Karin.

Drömmen om att bo på landet kändes avlägsen innan annonsen om arrendegår­den dök upp.

– Jag har suttit och hemnet-knarkat gårdar och hus ute på landet. Men det kräver en så stor förändring, man måste flytta från jobb och vänner. Här var den enda förändring­en själva flytten, berättar Karin.

Alla fyra har jobb på da- garna, och pendlar från gården till andra delar av Huddinge och Stockholm. Ger man sig iväg tidigt på morgonen tar det inte ens 20 minuter till Stureplan, berättar Daniel. Nu kombinerar de storstadsl­iv med livet som månskensbö­nder.

– Det heter så, månskensbo­nde, när man har ett annat jobb också. Man arbetar på gården i månskenet. Det stod till och med i annonsen, berättar Daniel.

För att inte bondelivet ska bli för låst har de två paren delat upp ansvaret veckovis: varannan vecka har Daniel och Karin ansvar för djuren, varannan vecka är det Mimmi och Viktors tur.

– Vi gillar att resa alla fyra, så det är ett sätt att kunna fortsätta att vara fria, säger Mimmi.

Förut hade vi inte koll på raser men nu har vi nördat in oss, åkt på hönsmarkna­der och så.

 ??  ?? KOMPISAR. Kon Mamma Mu kommer gärna fram och hälsar. ”Ju mer vi hänger med korna i flocken, desto mer respektera­r de en”, berättar Mimmi.
KOMPISAR. Kon Mamma Mu kommer gärna fram och hälsar. ”Ju mer vi hänger med korna i flocken, desto mer respektera­r de en”, berättar Mimmi.
 ??  ?? DRÖMMEN OM BONDGÅRDEN. Humle växer bakom ladugården och äggen blir egen glass. ”Vi har massor av idéer. Kanske vi kan ordna fester i torkhuset? Vi tar det lite i taget”, säger Karin.
DRÖMMEN OM BONDGÅRDEN. Humle växer bakom ladugården och äggen blir egen glass. ”Vi har massor av idéer. Kanske vi kan ordna fester i torkhuset? Vi tar det lite i taget”, säger Karin.
 ??  ?? KRETSLOPP. ”Att ha hönor är lite som ett kretslopp i sig. De äter matrester, vi får ägg och hönsgödsel”, säger Karin.
KRETSLOPP. ”Att ha hönor är lite som ett kretslopp i sig. De äter matrester, vi får ägg och hönsgödsel”, säger Karin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden