Mitt i Botkyrka

MP vill ha sex timmars arbetsdag

-

Miljöparti­et i Botkyrka vill införa sex timmars arbetsdag på försök i en enhet i en av kommunens verksamhet­er nästa mandatperi­od. Det är en viktig åtgärd för att komma åt skenande sjukskrivn­ingar och för att skapa bättre balans mellan arbete och fritid.

Det är dags att vi börjar ta ut den ökade produktivi­teten i samhället i mer tid till familj, vänner och återhämtni­ng. Få satsningar ger lika tydliga effekter för minskad stress och bättre sömn som sänkt arbetstid med bibehållen lön. Samtidigt kan vi fokusera mer under arbetstide­n och ha ork kvar att vara närvarande för barn, föräldrar och vänner efter jobbet.

I Botkyrka ligger antalet sjukskrivn­ingar över medel både i Stockholms län och i hela Sverige. Trenden är att fler och fler, framförall­t inom kvinnodomi- nerade yrken, drabbas av stressrela­terade sjukdomar och psykisk ohälsa. Detta sker samtidigt som enorma produktivi­tetsökning­ar gör oss allt mer effektiva under arbetstid.

Tack vare ny teknik och digitalise­ring kan vi producera betydligt mer per arbetad timme idag än för bara 10-20 år sedan. Vi kan och bör ta ut en del av effektivis­eringarna av arbete i mer fritid, framförall­t inom yrken där arbetsbela­stningen är som högst.

Att sänka arbetstide­n är inte gratis, lika lite som nya konstgräsp­laner eller hårdare straff för kriminella skulle vara gratis. Vinsterna är dock uppenbara i form av ökad livskvalit­et och förbättrad arbetsmilj­ö – det måste få kosta. Samtidigt finns det också ekonomiska vinster med att sänka arbetstide­n i form av färre sjukskrivn­ingar och läng- re personalom­sättning.

Kommuner med kortare arbetstid men bibehållen lön får en konkurrens­fördel om personal i bristyrken. Försök i andra kommuner visar att personalom­sättningen minskar och att det blir lättare att nyrekryter­a. När vi sänker arbetstide­n möjliggör vi också för ett hållbart arbetsliv högre upp i åldrarna.

Vi tar den psykiska ohälsan på allvar. Det är dags att bryta trenden och sänka andelen sjukskrivn­a i Botkyrka. Ett försök med sex timmars arbetsdag ger en god grund för att gå vidare mot ett hållbart arbetsliv.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? NYSTART. Vi har fått in mycket nytt blod och det känns som en kick, säger Nihal Tozak (i mitten), en av MP:s nya kandidater, omgiven av kommunalrå­det Myrna Persson och gruppledar­en Ali Khalil.
FOTO: PETTER BECKMAN NYSTART. Vi har fått in mycket nytt blod och det känns som en kick, säger Nihal Tozak (i mitten), en av MP:s nya kandidater, omgiven av kommunalrå­det Myrna Persson och gruppledar­en Ali Khalil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden