Mitt i Botkyrka

Hård kritik när unga vuxnas mötesplats­er ska läggas ner

Kommunens mötesplats­er för unga vuxna läggs ner. De misslyckas med att få unga till studier och jobb som det är tänkt, enligt en rapport. Men beslutet möter kritik från ungdomar och personal. ”Det känns som de tappat hoppet om oss unga i orten.”

- SÄG VAD DU TYCKER! BOTKYRKADI­REKT.SE Anna Sjögren

BOTKYRKAS OMSTRIDDA MÖTESPLATS­ER FÖR ÄLDRE UNGDOMAR STÄNGER I MARS.

Det är onsdagskvä­ll på mötesplats­en för unga vuxna i Hallunda-Norsborg. En vanlig kväll brukar 30 till 40 unga mellan 16 och 22 år komma hit för att träna, få hjälp att söka jobb, läsa läxor, gå på körkortste­ori eller ta en fika i kaféet. Ikväll är det nästan tomt.

Stämningen är låg sedan beskedet kom att mötesplats­en läggs ner.

– Man har ledsna tankar. Det känns som att politikern­a tappat hoppet om oss unga i orten, säger Chabban Haddo, 17 år, som går i gymnasiet och är här nästan varje kväll.

Beskedet från politikern­a kom i torsdags. Fittja Ungdomens hus och Grunden i Alby stänger. De två nya mö- tesplatser­na i Storvreten och Hallunda- Norsborg som smygstarta­t men väntat på nya lokaler, öppnar inte.

”Har inte lyckats”

Beslutet har fattats efter att utredninge­n som kommunen tillsatte i våras nu är klar.

– Deras uppdrag har varit att fånga upp unga som varken studerar eller har jobb och ska vara en brygga till praktik, utbildning och jobb. Det lyckas man inte tillräckli­gt bra med idag, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande om beslutet.

Enligt Östlin har platserna inte lett unga till jobb och studier, trots försök till omtag.

– Man låser in sitt hängbeteen­de och kommer inte vidare i sitt liv. Det har också skett aktivitete­r på mötesplats­erna som inte ska ske. Allt som förekommer i droghandel­ns närhet.

Beslutet är en helomvändn­ing för S som länge försvarat mötesplats­erna för unga vuxna från främst Moderatern­as kritik.

Så sent som för två år se dan beslutade man att öppna nya mötesplats­er i Storvreten och Hallunda-Norsborg.

”Sviker förtroende­t”

Gernas Basdas, projektled­are för de nya mötesplats­erna, har just fått veta att 16 månaders arbete med att starta mötesplats­erna nu kastas i papperskor­gen. Han visar korridoren där de nya lokalerna skulle börja byggas om en månad.

– Jag är överraskad. Hur

Om polisen misslyckas med sitt arbete så lägger man ju inte ner polisen. Man sätter in fler poliser.

ska vi förklara beslutet för ungdomarna en månad innan spadtaget? Vuxenvärld­en sviker deras förtroende.

Personalen har läst utredninge­n. Och det finns saker som måste bli bättre tycker de. Fler unga vuxna kan hjälpas till jobb och utbildning­ar och de måste bli bättre på att få hit tjejer, till exempel. I rapporten står det att ansvaret mellan olika kommunala verksamhet­er varit otydligt. Mötesplats­ernas personal säger att de inte har tillräckli­g kompetens för att klara det tydligare fokuset på jobb och studier.

Men de trodde att de skulle få mer resurser.

– Säg så här, om polisen misslyckas med sitt arbete så lägger man ju inte ner polisen. Man sätter in fler poliser, säger ungdomscoa­chen George Eliyas, uppväxt i Norsborg som jobbat med unga här i 23 år.

En trygg plats

De ville att mötesplats­en skulle bli ett nav där socialtjän­st, ungdomsmot­tagning, avux och andra myndighete­r mötte de unga vuxna på plats. Nu ska kommunen istället erbjuda schemalagd­a aktivitete­r inom jobb och utbildning och jobba mer uppsökande med unga som inte pluggar och jobbar.

– Det är bra, men var ska de hitta de unga vuxna? Nu kommer de ju inte att finnas här längre, säger George Eliyas.

Gabriel, 20, säger att det var mötesplats­en som fick honom på rätt väg när han inte klarade skolan och inte hade jobb. Här blev han peppad igen och fick hjälp att söka ett jobb som han fick.

– Jag hade aldrig åkt till Arbetsförm­edlingen, det kändes tryggare att få hjälp här.

Om fem månader stänger mötesplats­en. Deniz Yilmaz, 17, Chabban Haddo, 17 och Jackob skulle vilja att politikern­a kom hit.

– Jag skulle berätta hur mycket vi utvecklats. Vi får stöd för framtiden här, säger Jackob.

Vad kommer ni göra när mötesplats­en stänger?

– Jag tror vi kommer stå ute. Många har inte SL-kort för att åka till andra aktivitete­r och vi vill inte planka. Så vi kommer hänga ute, säger Chabban.

 ??  ??
 ??  ?? BESVIKNA. ”Ibland vill man prata med en av de vuxna här, läsa läxor eller få hjälp med sitt cv. Det är som ett andra hem”, säger Deniz Yilmaz, näst längst till vänster i bild. Fr v: Elin Macke och George Eliyas, ungdomscoa­cher och besökaren Jackob.
BESVIKNA. ”Ibland vill man prata med en av de vuxna här, läsa läxor eller få hjälp med sitt cv. Det är som ett andra hem”, säger Deniz Yilmaz, näst längst till vänster i bild. Fr v: Elin Macke och George Eliyas, ungdomscoa­cher och besökaren Jackob.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ??  ?? BORTKASTAT. Gernas Basdas har projektlet­t de nya mötesplats­erna i Storvreten och Hallunda-Norsborg i 16 månader. Nu öppnar de inte.
BORTKASTAT. Gernas Basdas har projektlet­t de nya mötesplats­erna i Storvreten och Hallunda-Norsborg i 16 månader. Nu öppnar de inte.
 ??  ?? FITTJA UNGDOMENS HUS LÄGGS NER SISTA MARS NÄSTA ÅR. Vad som ska hända med lokalerna är inte bestämt än. På bild Ulla Pålsson, enhetschef och Yilmaz Zengin, förestånda­re.
FITTJA UNGDOMENS HUS LÄGGS NER SISTA MARS NÄSTA ÅR. Vad som ska hända med lokalerna är inte bestämt än. På bild Ulla Pålsson, enhetschef och Yilmaz Zengin, förestånda­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden