Mitt i Botkyrka

Nya styret öppnar för privat hemtjänst 2019

Äldre ska få välja hemtjänst från privata utförare redan under den första delen av mandatperi­oden. Det säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden. Men M motsatte sig beslutet.

- Anna Sjögren

Botkyrkas äldre kan idag bara få hemtjänst av kommunen. Men i veckan kom beskedet att det nya rödgrönblå styret i Botkyrka öppnar för privata aktörer i hemtjänste­n. Nu tillsätts en arbetsgrup­p bestående av den nya mittenkoal­itionen som ska ta fram en så kallad ”Botkyrkamo­dell”.

– Vi satte igång en självbestä­mmandemode­ll för de äldre i våras där man nu får välja vård- och omsorgsboe­nde och har rätt till hem- tjänst om man är över 75 år. Det här är en naturlig följd i det arbetet, säger Tuva Lund (S), som ska leda arbetsgrup­pen.

Frågan om privata aktörer i hemtjänste­n har varit en långdragen politisk stridsfråg­a mellan de borgerliga och det tidigare rödgröna styret.

Tidigare har ni inte velat att öppna upp för privata aktörer i hemtjänste­n, har ni ändrat er nu?

– Jag delar inte bilden att vi ändrat oss. Vi har haft privata utförare tidigare i hemtjänste­n genom LOU-upphandlin­gar. Jag har aldrig varit emot privata utförare i hemtjänste­n och senast 2016 försökte kommunen upphandla hemtjänst på finska, säger Tuva Lund (S).

Samtliga borgerliga partier gick till val på att inför LOV, lagen om valfrihets­system, i äldreomsor­gen. Lars Johansson, gruppledar­e för Liberalern­a, tycker att veckans besked är viktigt.

– Det är historiskt. Det är viktigt för oss att de krav vi har tagit med oss från valrörelse­n också blir verklighet, säger han.

Ska ha viss kontroll

Men exakt hur de äldre ska få välja sin hemtjänst, att det just blir LOV som införs, är inte bestämt. Senast i våras när MP öppnade för LOV sa S nej.

I ärendet till Kommunstyr­elsen står det: ” Fokus ska vara på just att skapa mer valmöjligh­eter, samtidigt som kvaliteten säkras, att kommunens skattepeng­ar används effektivt samt att kommunen behåller viss kontroll för att kunna säkra att omsorg sker efter behov och sker på rätt sätt.”

– Vi vill helst att det blir LOV, men det viktigaste är att äldre får fler aktörer att välja på. Får man välja själv kan man få det som passar en bäst, tror Lars Johansson (L).

Kan införas 2019

Arbetsgrup­pen ska presentera ett förslag i mars 2019 och enligt Tuva Lund kan reformen införas under 2019 eller 2020.

M anser att även opposition­spartier borde ingått i gruppen och yrkade avslag på beslutet. Istället vill man att LOV införs vid årsskiftet.

V skriver i ett pressmedde­lande att risken är att skattemede­l hamnar i fickorna på riskkapita­lister i stället för inom den verksamhet man säger sig vilja stärka.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄNDNING. Frågan om privata aktörer i hemtjänste­n har varit en långdragen politisk stridsfråg­a mellan de borgerliga och det tidigare rödgröna styret.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄNDNING. Frågan om privata aktörer i hemtjänste­n har varit en långdragen politisk stridsfråg­a mellan de borgerliga och det tidigare rödgröna styret.
 ??  ?? Tuva Lund.
Tuva Lund.
 ??  ?? Lars Johansson.
Lars Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden