Mitt i Botkyrka

Habib veckans kandidat till årets eldsjäl

Utan Habib Iddrisu hade Masmo förmodlige­n stått still. Med sina boot camps, konstworks­hops och otaliga påhittiga aktivitete­r för barnen får han hela området på fötter. Han är en av sex nominerade till årets eldsjäl på röda linjen.

- MASMO Text: Henrik Lindstedt

Vi flyr undan det kalla oktoberreg­net in i Expose’s föreningsl­okal på Solhagaväg­en. En ljudvägg av uppspelta barnskrik slår emot oss. Ungefär 20 barn i grönt och blått tävlar om vilka som kan färgsorter­a en påse Skittles snabbast.

Det är en av de första tävlingarn­a i höstlovets Wild camp. Två dagar i rad ordnar Habib Iddrisu och föreningen Expose lekar och tävlingar för områdets barn. Allt är ideellt. Det är sånt han gör. Sånt här händer i Masmo varje lov och på helger. Senare i veckan anordnas en talangtävl­ing och en konstskola.

– Kom igen, kom igen, kom igen! ropar Habib och klappar händerna.

Han cirkulerar runt de tävlande och peppar dem. Han får med sig barnen som också skriker och hejar på sina lagkamrate­r.

– Habib peppar oss alltid. Han hejar på oss och säger att vi är modiga, säger Nour i det gröna laget.

– Masmo hade varit tråkigt utan Habib, det hade inte hänt nånting, säger Edin.

Bisse Norén har bott i Masmo i över 20 år och hon har sett hur området har förändrats sedan Habib och hans fru Shabnam Nikpour började engagera sig genom föreningen Expose. Hon är en av de som har nominerat Habib till Årets eldsjäl på röda linjen 2018.

– Han har satt fart på hela Masmo och större delen av Vårby. Han är så engagerad och passionera­d för barnen att det liknar ingenting annat. Han har lyft hela området. Innan var det helt dött, fritidsgår­den är ju nedlagd sen många år. Så ungdomarna satt i portarna, hade inget att göra. Det blev strul och lite dumheter istället för något vettigt, förklarar hon.

I alla väder

– Nu ska vi ut, alla tar på sig jackorna och sen västarna över! ropar Habib över barnens surr när tävlingen är över.

Lite regn hindrar honom inte. Habib motiverar folk att träna i ur och skur året om. Han är personlig tränare och driver företaget Get Fit Boot Camp. Boot camp är en träningsfo­rm inspirerad av amerikansk­a militären och går ut på att lyfta sin egen kroppsvikt i olika konditions- och styrketrän­ingar.

I dag ordnar Habib wild camp mellan klockan 9 och 16. Sedan ska han hålla i ett träningspa­ss för småbarn, ett så kalllat junior boot camp. Först efter det ska han jobba med det han tjänar pengar på och hålla ett träningspa­ss för vuxna. Hemma klockan 21.

Hur orkar han?

– Vad betyder det ens att bli trött? Det här är bara glädje. Varje gång jag ser barnen skratta så laddar jag upp igen. Det är värt mer än pengar, säger han.

Utöver höstlovsak­tiviteter och boot camps engagerar sig Habib som nattvandra­re på fredagar och lördagar. Det är självklart för honom att engagera sig för barnens framtid.

– Den nya generation­en är upptagen med sina mobiler och spel. De upplever inte den här världen som rolig. Se på barnen här ute. De har kul, hittar nya kompisar och får träning samtidigt. Jag vill ge dem ett gott minne från sin uppväxt. Om man frågar hans dotter Floria har han lyckats.

– Han är bästa pappan, håller sina löften och gör allt för alla barn i hela Masmo. Han gör samhället tryggt.

Det här är bara glädje. Varje gång jag ser barnen skratta så laddar jag upp igen.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ALLAS KOMPIS. Var Habib än är kommer barn fram för att få en high five.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ALLAS KOMPIS. Var Habib än är kommer barn fram för att få en high five.
 ??  ?? MASMO. Habib och föreningen­s Expose är mycket synliga i sociala medier och formar där bilden av tryggt och livligt Masmo.
MASMO. Habib och föreningen­s Expose är mycket synliga i sociala medier och formar där bilden av tryggt och livligt Masmo.
 ??  ?? PEPPAR. Först och främst är Habib coach. Han använder aldrig piska, bara positiv pepp.
PEPPAR. Först och främst är Habib coach. Han använder aldrig piska, bara positiv pepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden