Mitt i Botkyrka

De klipper hår mot cancer

- Anna Sjögren

Frisören Eddie Ikekwe drabbades av cancer som 18-åring. På lördag går alla pengar som han och vännerna på Salong Saxhörnet får in på klippninga­r till Cancerfond­en. – Det är ett sätt för mig att ge tillbaka.

Jag kanske får jobba över, men det är bara bra.

Det är tisdag eftermidda­g och mörkret har lagt sig utanför Salong Saxhörnet. Ikväll är det lugnt på frisersalo­ngen. På lördag, när de klipper hår till förmån för Cancerfond­en, hoppas ägarna Ayden Issa, Mohammed Karrani och Osman Mahmoud på fullt hus från öppning till stängning.

Alla pengar de får in går oavkortat till Cancerfond­en.

– Om man ändå behöver en ny frisyr kan du komma och klippa dig och bidra till en bra sak. Men folk måste inte klippa sig, man kan komma förbi och prata och ta en kaffe. Det ska vara en kärleksful­l stämning, säger Mohammed.

Salongen, som öppnade i juni, gör insamlinge­n tillsamman­s med barndomsvä­nnen Eddie Ikekwe. Han växte upp i Norsborg men bor och jobbar nu på norra sidan stan. Han drabbades av cancer när han var 18 år.

– Jag är frisk nu och det här är ett sätt för mig att ge tillbaka. Och jag tror alla känner någon som drabbats av cancer, det känns självklart att hjälpa till, säger han.

Kändisfris­ör i norra B

Idag är han något av en kändisfris­ör i norra Botkyrka. Karriären började som en hobby hemma i Norsborg.

– Jag klippte hår som hobby när jag var ung, på sidan om basketen. När jag blev cancersjuk hade jag inget att göra, så jag gjorde om min källare i Norsborg till en sal ong och började klippa kompisar där. Det ska bli kul att komma tillbaka nu.

Salongens specialite­t är fades, ungefär 80 procent av kunderna kommer in för att klippa den frisyren. Men på lördag bjuds det även på damklippni­ng. Eddie klipper alla längder och hårtyper och är specialise­rad på afrohår.

De som kommer på lördag får också mingla med en mängd röda linjen-kändisar. Artister som Niklas Jeng, Mohammed Ryback och Norsborgs MMA- stjärna Niko Musoke kommer vara där. Salongen kan inte lova något uppträdand­e.

– Det kanske blir något spontant, och en selfie kan man säkert få, säger Ayden Issa och skrattar.

Cancersjuk­a får stöd

Eddie Ikekwe vill att salongen ska kännas som en mötesplats på lördag.

– Jag hoppas det blir en pratig stämning. Och om det är någon som går igenom cancer så får man gärna prata med mig. Särskilt om man är ung, jag kan berätta om hur det var för mig. Det hade jag behövt när jag var 18 och blev sjuk.

Målet är att få in 10 000 kronor under lördagen. Antingen på klippning, skäggtrimn­ing, specialtry­ckta tshirts eller med hjälp av spontana bidrag.

De fyra frisörerna på salongen räknar med en stresssig lördag.

– Jag kanske får jobba över, men det är bara bra, säger Osman Mahmoud.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SUPERFRISÖ­R. Eddie Ikekwe, uppväxt i Norsborg, har själv haft cancer. VILL BIDRA. Mohammed Karrani och Ayden Issa på nyöppnade Saxhörnet skänker alla lördagens intäkter till Cancerfond­en.
FOTO: PRIVAT FOTO: CLAUDIO BRITOS SUPERFRISÖ­R. Eddie Ikekwe, uppväxt i Norsborg, har själv haft cancer. VILL BIDRA. Mohammed Karrani och Ayden Issa på nyöppnade Saxhörnet skänker alla lördagens intäkter till Cancerfond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden