Mitt i Botkyrka

Ta hand om din hud i vinter

-

Kyla, vindar, snö, torr luft, stora temperatur­förändring­ar mellan inom- och utomhusluf­t samt kliande tröjor och halsdukar kan suga livet ur huden och ge upphov till irritation, stramhet, utslag och blämmor. Men det finns mycket du kan göra för att skydda huden i vinter.

På sommaren är vi ofta duktiga på att ta hand om huden, med solskydd, svalkande after sun och peelingar. Men glöm inte att vintern är en tuff period. Temperatur­skillnader­na mellan inomoch utomhus och den krävande utemiljön i form av kyla, regn och snö är en tuff prövning.

Den kalla, torra luften torkar lätt ut huden och orsakar ansamlinga­r av döda hudceller, vilket gör att lystern i huden lätt tynar bort.

Anpassa rutinerna

Det finns inte en magisk produkt för torr vinterhud. Däremot är det viktigt att du har hudvårdsru­tiner som funkar. Rutinerna bör vara anpassade efter just din hud; torr, blandad eller fet.

Se till att rengöra huden ordentligt och investera i riktigt återfuktan­de och återfettan­de rengörings­produkter.

Byt ut lotions till tjockare krämer eller oljor som innehåller ingrediens­er som isolerar huden och behåller fukt. Låt gärna produktern­a vara oparfymera­de och ekologiska.

Det här bör du undvika

Försök att duscha kort och använd ljummet vatten. Ångande duschar och bad kan lätt torka ut huden.

Undvik också att trä på dig blöta strumpor och handskar då dessa kan orsaka klåda, sprickor och sår.

Blött hår i kalla temperatur­er kan skada hårbotten. Håll dig även borta från hårda skrubbar och peelingar samt alkoholbas­erade ansiktston­ers.

Hitta hellre något djupt återfuktan­de, exempelvis en lera eller en mjukgörand­e lätt skrubb.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKYDDA. Skäm bort huden i vinter och undvik irritation och eksem.
FOTO: MOSTPHOTOS SKYDDA. Skäm bort huden i vinter och undvik irritation och eksem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden