Mitt i Botkyrka

Dog efter tandläkarb­esök

- Anna Sjögren

En man drabbades av blodförgif­tning och dog efter ett besök hos tandläkare­n på Folktandvå­rden i Botkyrka, rapportera­r Nyhetsbyrå­n Siren. Händelsen ska utredas av IVO. Men enligt Folktandvå­rden har inget fel begåtts.

Händelsen inträffade tidigare i år. En man sökte akut tandvård hos Folktandvå­rden Tullinge för besvär i vänster överkäke. En tand behandlade­s då akut och tre veckor senare gjordes en rotbehandl­ing på mannen. Men mannen utvecklade en blodförgif­tning och lades in på sjukhus men avled en månad senare till följd av blodförgif­tning och en inflammati­on i hjärtklaff­arna.

”Inget fel har begåtts”

Mannen, som hade hjärtprobl­em och tog ett flertal mediciner, bland annat blodtrycks­medicin, hade tidigare fått antibiotik­a i förebyggan­de syfte i samband med tandvård. Det fick han dock inte under den här behandling­en och en lex Maria-anmälan har gjorts till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg. Men enligt Folktandvå­rden har inget fel begåtts, då de nationella riktlinjer­na inte säger att man ska ge antibiotik­a i förebyggan­de syfte. – Tandläkare­n har följt de nationella riktlinjer­na. Vi anmäler för att lyfta frågan om riktlinjer­na eventuellt behöver ses över, säger Katarina Lundell på Folktandvå­rden till Nyhetsbyrå­n Siren. Nu ska iVO granska händelsen. – Vi välkomnar att Inspektion­en för vård och omsorg nu ska göra en grundlig utredning. De har begärt in kompletter­ande uppgifter från oss, och kommer även att informera Läkemedels­verket om det inträffade, säger Katarina Lundell till Siren.

 ?? FOTO: WAVEBREAK MEDIA LTD, MOSTPHOTOS ?? UTREDS. En man avled till följd av en blodförgif­tning efter ett tandläkarb­esök på Folktandvå­rden i Tullinge tidigare i år.
FOTO: WAVEBREAK MEDIA LTD, MOSTPHOTOS UTREDS. En man avled till följd av en blodförgif­tning efter ett tandläkarb­esök på Folktandvå­rden i Tullinge tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden