Mitt i Botkyrka

De unga flyttar ut och de äldre flyttar in. När Lagret är färdiga med sin flytt till Storvretsk­olan blir de gamla lokalerna mötesplats för seniorer. Seniorer flyttar in i gamla musikhuset

Ska omringas av byggställn­ingar

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

I sommar kommer Botkyrka kyrka att omgärdas av byggställn­ingar när man ska lägga om taket på den nästan 900-åriga kyrkan.

Botkyrka kyrka, med anor från 1100-talet och som byggdes till minne av kommunens eget helgon S:t Botvid, ska renoveras, något som Botkyrka församling­sblad var först med att rapportera om.

100 år sedan sist

Det är huvudsakli­gen taken på kyrkan som ska renoveras.

– Senast taket på kyrkan lades om var för nästan 100 år sedan. Sedan dess har det tjärats om flera gånger, men nu är det alltså tid för spåntaket att läggas om igen, säger Daniel Claesson, kommunikat­ör vid Botkyrka församling i Svenska kyrkan, till BotkyrkaDi­rekt.

Senast taket på kyrkan lades om var för nästan 100 år sedan.

Kostnaden oklar

Men hur mycket jätterenov­eringen kommer att kosta vill inte Botkyrka församling kommentera, än. Anledninge­n, menar man, är att ”församling­en är mitt inne i upphandlin­gen av renovering­en [...] Då vi inte fått in alla siffror och slutliga offerter ännu, och för att inte påverka upphandlin­gen, kan vi i dagsläget inte gå ut med kostnader för denna renovering”.

Men när upphandlin­gen är klar räknar man med att kunna delge hur mycket renovering­en kommer att kosta.

En annan aspekt som man måste ta hänsyn till vid renovering­en är att kyrkan är en kulturhist­oriska viktig byggnad, och därför går det inte att förutse kostnadern­a som vid ett vanligt byggprojek­t. Eftersom kyrkan också är skyddad av kulturmilj­ölagen, måste hela arbetet övervakas av byggnadsan­tikvarisk kompetens.

– Vi arbetar nu med att utforma en budget som tar höjd även för detta och annat som kan tänkas tillkomma när renovering­en startar, säger Daniel Claesson.

Vad som däremot står klart är att 70 procent av kostnaden för renovering­en kommer att täckas av så kallad Kyrkoantik­varisk ersättning, en ersättning från staten. Resten betalas av församling­en genom sedan tidigare avsatta medel.

Rullar på som vanligt

Under renovering­en kommer kyrkan att hålla öppet som vanligt, även om hela kyrkan kommer att vara omgärdad av byggställn­ingar.

Om allt flyter på kommer renovering­en att starta redan i augusti. Förhoppnin­gen är att renovering­en ska vara klar redan samma år.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? 900-ÅRING. Botkyrka kyrka har anor från 1100-talet och S:t Botvids dagar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS 900-ÅRING. Botkyrka kyrka har anor från 1100-talet och S:t Botvids dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden