Mitt i Botkyrka

Upprustnin­gen av busstorget i Tumba dröjer.

I vår ska SL och kommunen se över busstorget­s framtid

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

Sedan centrumäga­ren Citycon övergav planerna på att däcka över busstermin­alen i Tumba har ansvaret för dess utveckling landat på SL och kommunen. Tillsamman­s hoppas de kunna fräscha upp busstorget – men inte än.

Redan 2015 skulle centrumbyg­gnadnen bli dubbelt så stor med nya torg och tiovånings­hus ovanpå ett överdäckat busstorg. Det menade centrumäga­ren Citycon när man presentera­de planerna för nästan sju år sedan.

I höstas stod det klart att Citycon lagt ner planerna på att utveckla Tumba centrum, och därför också planerna på att däcka över busstorget. Ansvaret för busstorget ligger nu på SL och kommunen.

Under våren planerar SL och Botkyrka kommun att tillsamman­s sätta sig ned och se över vilka åtgärder man kan göra för att få busstermin­alen i bättre skick. Men när det kan tänkas bli av vet man ännu inte.

– Innan vi har haft möte med kommunen vet vi inte vad som kan hända, säger Christian Hoffmann, presskommu­nikatör vid SL.

”Här är så fult!”

Nyheten att upprustnin­gen av busstermin­alen dröjer ytterligar­e får de resenärer som BotkyrkaDi­rekt träffar på busstorget att reagera.

– Här är så fult, säger Laila

Jansson, Storvreten, och gestikuler­ar med hela handen mot de vissna plantering­arna på busstorget. Hon skulle vilja se att man fräschade till dem, alternativ­t tog bort dem helt.

– Eller att man bygger en park där husen mellan Gröndalsvä­gen och busstorget tidigare stod. Då skulle det bli mycket trevligare och tryggare, säger hon.

Kommunen positiv

Från kommunens sida välkomnar man ett samtal med SL om hur busstorget kan rustas upp, efter att man länge, förgäves, väntat på Citycons planer skulle ta fart.

– Vi tycker det är dags att se över terminalen, men även om vi bestämmer oss för att

Bygg en park där husen stod tidigare. Då skulle det bli mycket trevligare och tryggare.

göra något nu, måste det först godkännas av SL som står för kostnadern­a enligt ett tidigare avtal, säger Galina Doukhovitc­h, gatuingenj­ör på Botkyrka kommun.

Vad skulle ni vilja förändra på terminalen?

– Vi har inte skissat på något förslag än. Än så länge rullar det på med underhålle­t av busstermin­alen. Men vi är positiva till att bedriva förändring på terminalen.

 ??  ?? VILL SE LYFT. Busstorget upplevs som otryggt av vissa resenärer.
VILL SE LYFT. Busstorget upplevs som otryggt av vissa resenärer.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? HALIL HALIL, TUMBA.
– Inget speciellt. Jag är nöjd med hur det ser ut idag.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT HALIL HALIL, TUMBA. – Inget speciellt. Jag är nöjd med hur det ser ut idag.
 ??  ?? JAMILA WARA CORTES, STORVRETEN.
– En fungerande hiss för oss med barnvagnar.
JAMILA WARA CORTES, STORVRETEN. – En fungerande hiss för oss med barnvagnar.
 ??  ?? LAILA JANSSON, STORVRETEN.
– En park där husen tidigare stod, med en lekpark. Det skulle göra det tryggare.
LAILA JANSSON, STORVRETEN. – En park där husen tidigare stod, med en lekpark. Det skulle göra det tryggare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden