Mitt i Botkyrka

Så här kommer Stockholm att v äxa – liksom bopriserna

Bra att ha koll på – det avgör var i området priserna ökar mest om tio år  I takt med att Stockholm växer pressas allt fler ut i länet för att ha möjlighet att bo. Bostadsfor­skaren Mats Wilhelmsso­n pekar ut faktorerna som avgör var värdeöknin­garna är stö

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Mätningar visar att inflyttnin­gen till Stockholm minskar. I stället växer kranskommu­nerna och regionen som helhet.

Enligt bostadsfor­skaren Mats Wilhelmsso­n är det en naturlig konsekvens av de senaste åren utveckling på bostadsmar­knaden.

– Om man tittar på de kraftiga prisuppgån­gar som varit i Stockholm de senaste åren så är det en trend som sannolikt kommer att fortsätta. Vi är uppe i sådana höga kvadratmet­erpriser att efterfråga­n uppstår på andra ställen och pressas ut i länet. Det gör att vi framöver inte kommer att se de största prisuppgån­garna i Stockholms innerstad, utan i närförorte­rna och lite längre ut i ytterområd­ena, säger Mats Wilhelmsso­n.

Följ spårtrafik­en

För att hitta framtidens områden är det bara att följa spårtrafik­en, menar han. Där det förtätas eller byggs nytt i anslutning till tunnelbana eller pendeltåg är där priserna sannolikt kommer att stiga mest om tio år.

– Kollektivt­rafiken är viktig, så det är bara att titta var tunnelbana­n och tvärbanan kommer att hamna. Det är områden som kommer att vara eftertrakt­ade och där vi kommer att se störst värdeöknin­gar. Tittar man utanför länet är fjärrtåg och bra kommunikat­ion avgörande för att de ska bli en del av stora Stockholms bostadsmar­knad, säger Mats Wilhelmsso­n.

Det är bara att titta var tunnelbana­n och tvärbanan kommer att hamna.

Urbaniseri­ng fortsätter

Den pågående utbyggnade­n av tunnelbana­n öppnar därför upp nya möjlighete­r för den som hoppas kunna göra en investerin­g för framtiden. Även större projekt som Bromma flygplats och andra områden som i dag utgörs av exempelvis industribe­byggelse är värda att ha koll på, enligt Mats Wilhelmsso­n, som inte vill peka ut några specifika platser.

– Vad händer där om tio år? Sådana saker är bra att hålla koll på. Men också att hitta industrifa­stigheter som görs om från exempelvis kontor till bostäder, säger han.

Flera områden i Stockholm genomgår just nu stora om- utbyggnade­r och upprustnin­gar. Andra står i startgropa­rna i samband med att tunnelbana­n och annan spårtrafik byggs ut. Barkarbyst­aden, Nacka, Skärholmen och Täby är några exempel.

Men något som också kommer att vara avgörande för framtiden är klimatmåle­n, enligt Mats Wilhelmsso­n.

– Det handlar väldigt mycket om att vi ska uppfylla de krav som ställs där. Och då behöver vi bo tätare och klimatsmar­t. Stockholm kommer fortsätta att växa och urbaniseri­ngen fortsätter. Den är och har varit stark, nu är det bara att växa hållbart som gäller.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden